Meslek liselerinden 5 yılda 141 milyon liralık ciro…
Kayseri’de 61 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim-öğretim sürerken, bu okullardan 15’i döner sermaye çalışmaları kapsamında mobilya, iç mekan tasarımı, kimya, tekstil, makine, konaklama, yiyecek-içecek ile metal ve bilişim teknolojileri alanlarında faaliyet gösteriyor. Bu okullarda eğitim gören bine yakın öğrenci, hem mesleki beceriler kazanıyor hem de ürettikleri ürünlerle ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Atölyelerde mobilya, yatak, sıvı sabun, deterjan, AdBlue, antifriz, cam suyu, engelli öğrenci materyali, 3D yazıcı, iplik, boya ve maske gibi çeşitli ürünler üretiliyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, mesleki eğitimin öğrencileri bilgi ve becerilerle donatarak hayata ve iş gücüne hazırladığını belirtti. Esen, meslek liselerini daha cazip ve donanımlı kurumlar haline getirmenin temel öncelikleri olduğunu vurgulayarak, mesleki teknik eğitimin ülke için taşıdığı önemin altını çizdi.
Esen, mesleki teknik eğitimden mezun öğrencilerin yüzde 98’inin bir işe yerleştiğini bildirdi. Mesleki eğitimin iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına göre planlandığını belirten Esen, şöyle devam etti: “İlimizde döner sermayesi olan 15 mesleki lisemiz var. Buradan 2024’te 45 milyon liralık bir ciro elde ettiğimizi, özellikle pandemide yaşanan düşüşü hesaba katarsak, bunun çok anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Son 5 yılda da 141 milyon lirayı aşan ciro elde ettiğimizi görüyoruz. Temel gayemiz sadece ciro elde etmek değil, çocuklarımızın mesleki teknik eğitim alanında birtakım donanımlara sahip olarak hayata hazırlanmalarını ve iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insanı yetiştirmeyi de hedefliyoruz. İlimiz mobilya sektöründe son derece önemli bir merkez. Ürünlerimizin satışı, kamu kurumlarımız başta olmak üzere belediyelerimiz ve özellikle özel iştiraklere gerçekleştirilmektedir.”
Esen, öğrencilerin bu okullardan önemli becerilerle mezun olduğunu, eğitim döneminde de çalışarak hem harçlıklarını çıkardıklarını hem de aile bütçelerine katkı sağladıklarını ifade etti.
Arif Molu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojisi 10. sınıf öğrencisi Murat Aziz Nazlı da okulda dizel araçlar için AdBlue üreterek mesleki anlamda kendini geliştiğini söyledi.
Biyomedikal Cihaz Teknolojileri 12. sınıf öğrencisi Kübra Yuka da “Öğretmenlerimizin gözetimi altında oksijen konsantratör cihazlarının bakım ve onarımlarını yapmaktayız. Döner sermaye kapsamında ülkemize ekonomik olarak katkıda bulunuyoruz. Okulumuzun da bize sunduğu imkanlar dahilinde bizler de firmalar, hastaneler ve fabrikalarda iş imkanı bulabiliriz.” diye konuştu.