Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranını yüzde 17,5 olarak belirledi.

merkez bankasi habermeydan

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı.

Merkez Bankası, yaptığı açıklamada Para Politikası Kurulu’nun politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltme kararı aldığını duyurdu.

Kurul, enflasyonun kontrol altına alınması ve en kısa sürede dezenflasyonun sağlanması, enflasyon beklentilerinin istikrar kazanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması amacıyla parasal sıkılaştırma politikasını devam ettirmeye karar verdi.

Küresel ölçekte enflasyonun düşüş eğilimi gösterdiği belirtilmesine rağmen, ülkemizde hala uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyrettiği ifade edildi. Bu nedenle, birçok ülke merkez bankası gibi Türkiye’de de parasal sıkılaştırma sürecinin sürdürüleceği belirtildi.

Ülkemizde yakın dönemdeki göstergeler, enflasyonun ana eğiliminde yükseliş göstermeye devam ettiğini ortaya koyuyor. Bu artışta, yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve döviz kuru kaynaklı maliyet artışları, hizmet enflasyonundaki katılık etkili olmaktadır. Kurul ayrıca, vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ek olumsuz etkiler yaratacağını öngörmektedir.

Doğrudan yabancı yatırımlardaki artış, dış finansman koşullarındaki olumlu gelişmeler, artan rezervler ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabının dengelenmesi, fiyat istikrarına güçlü bir katkı sağlayacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulların sağlanmasına yönelik olarak belirlenecektir. Enflasyondaki belirgin düzelme elde edilinceye kadar parasal sıkılaştırma, gerektiği zamanda ve ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makro ihtiyati çerçeveyi sadeleştirerek piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek önlemler almaktadır. Bu süreç, etki analizleri göz önünde bulundurularak aşamalı olarak devam edecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra seçici kredi ve miktar bazlı sıkılaştırma kararlarıyla parasal sıkılaştırmayı destekleyecek önlemler de alacaktır.

Enflasyon ve ana eğilim göstergeleri yakından izlenecek ve Kurul, fiyat istikrarını temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti ise beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Exit mobile version