Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan kritik enflasyon açıklaması

TCMB Başkanı Fatih Karahan, verdiği enflasyon mesajında talepte dengelenme başladığını belirterek, para politikalarında sıkılığın korunacağını açıkladı.

enflasyon aciklamasi habermeydan

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan kritik enflasyon açıklaması.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından geçen hafta açıklanan Haziran ayı politika faizi kararı sonrası kritik Haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, talepte dengelenmenin başladığını ancak enflasyonda henüz kat edecek mesafe olduğuna dikkat çekerek bu nedenle para politikasında sıkılığı koruyarak yola devam edeceklerini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, talepte dengelenmenin başladığını ancak enflasyonda henüz kat edecek mesafe olduğunu belirterek, para politikasında sıkılığı koruyarak yola devam edeceklerini söyledi.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş görmek istediklerini belirten Karahan, enflasyonu düşürme konusunda son derece kararlı olduklarına dikkati çekti.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından haziran ayından beri gerçekleşen sıkılaştırmanın sonucunda TCMB politika faizini sonuncusu mart ayında olmak üzere 4,150 baz puan yükseltmişti. TCMB son üç ayda ise politika faizini yüzde 50’de sabit tutmuştu.

Enflasyon ise mayısta ulaştığı yüzde 75,45 ile 2022 sonundan bu yana en yüksek seviyeye yükseldikten sonra haziran ayında yıllık bazda düşüşe geçti. Buna göre TÜFE’nin artış hızı yıllık bazda yüzde 71,60’a gerilerken, aylık fiyat artışı da haziranda yüzde 2’nin altına indi.

 

 

 

Exit mobile version