Merkez Bankası, Bankaları Kredi Maliyeti Nedeniyle Uyardı!

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz günlerde bankaları uyardığı ve ticari kredi maliyetlerini artırma uygulamalarından vazgeçmeleri istediği öğrenildi.

tcmb 1

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından özel ve kamu iştiraki bankalara gönderilen bir yazı; ekonomi piyasasının gündeminde önemli bir yer edindi. Bankaların kredi maliyeti konusunda yüksek tarifeler uyguladığını ve bu uygulamaya bir an önce son verilmesi gerekliliğini vurgulayan yazı; özellikle de ticari kredi maliyetlerinin artırımı için özel uygulamalar geliştirildiğinin tespit edildiği bilgisini vermekte. Bu bilgiden yola çıkan TCMB yönetimi, maliyet artırımı için yapılan uygulamaların rafa kaldırılması gerekliliğini vurguladı.

Reuters Haber Ajansı tarafından ortaya çıkarılan bu yazışma; TCMB’nin bankaların uygulamaları konusunda ortaya önemli bir tavır koyduğunu işaret etti. Son dönemde kredi bedellerinin yüksekliğinden şikayet eden tüketici ve tüccarların da; TCMB’nin bankalardan talep ettiği maliyet artırımının iptali konusunda etkili olduğu öngörülüyor. Denetimlerin yapılması sonucunda fark edilen bu durum; hem kamu hem de özel bankalarda da önemli bir etki yarattı. Bankacılık sektöründen uzman isimler; Merkez Bankası’nın bankaların kredi akışına artırıcı bir hamle yaptığını, ancak bu durumun da teknik bir sebeple ortaya çıktığını belirtmekte.

Reuters’ın hazırladığı araştırma dosyası içerisinde yorumlar yapan bankacılar; TCMB’nin aşırı gördüğü kredi maliyetlerinin teknik bir problem sonucunda geliştiğini söylemekte. Kredi faizi ile mevduat faizi arasındaki farkların genişlemesi sonucunda bu uygulamanın her banka tarafından benimsendiğini aktaran banka yetkilileri; iki faiz türü arasındaki farkın kapatılabilmesi adına bu yöntemin hayata geçirildiğini belirtti. TCMB’nin ‘Yapılandırma, Temdit/Ödeme Planı ve Faiz Değişikliği Ücreti’ kalemlerine vurgu yaptığı metne de değinen bankacılar; faizle alakalı yaşanabilecek problemlerin, kredi içerisinde oluşturulan bu fonla çözüldüğünü ifade etti.

Merkez Bankası’ndan İlave Düzenlemeler Gelebilir!

Kredilere ek maliyet kalemleri oluşturulmasıyla alakalı bankalara uyarı metni gönderen Merkez Bankası; bu sürecin devamı halinde, şeffaflık ilkesi gereğince yeni düzenlemeler yapılabileceğini de belirtti. Aşırı ücretlendirmenin önlenmesi, denetilebilirlik ve şeffaflık olgularının artırılması adına düzenlemelerin getirilme ihtimaline açıklamasında yer veren TCMB; ilerleyen dönemlerde bu gibi kalemlerin azalmaması durumunda, kurum olarak aksiyon alabileceğini açıkça ifade etti.

Kısa aralıklarla gerçekleştirilen ve yüksek bedellere mâl olan kredi ücretlerinin, “aşırı ücretlendirme” problemine yol açtığını savunan Merkez Bankası yetkilileri; yaşanan bu problemi “Temdit faaliyetlerinin mutat amaçlarının dışında gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır.” cümlesiyle açıkladı. Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği yazıda, kredi ücretlerinde öngörülen azami sınırların aşılmaması gerekliliği de yer aldı. Bu uygulamaların sektör içerisinde yaygın olmadığını ifade eden TCMB; uygulamaya devam eden bankaların inceleme altına alınacağını da açıkladı.

Bankacılık sektöründen yetkili isimler ise, kredi faizleri ile mevduat faizleri arasındaki farkın kapanmasıyla bu sürecin daha şeffaf bir hale geleceğini savundu.

Exit mobile version