Geçtiğimiz günlerde ABD’de problemli bir sürece giren ve iflasını açıklama noktasını dahi aşan FTX; Türkiye’de de takip altına alındı. İflas sürecinin başlaması sonrasında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından incelenmeye başlanan kripto para kuruluşu; Türkiye yapılanmasında da sert bir sürecin içerisine girmek durumunda kaldı. Şirketin patronu Sam Bankman-Fried ve şirketin tüzel kişiliği adına edinilen tüm mal varlıklarına el konuldu.
MASAK’ın internet sitesinden yapılan açıklamayla kamuoyunun öğrendiği bu olay; FTX.com ticari unvanıyla Türkiye’de faaliyet gösteren firmanın ilişkili olduğu tüm gerçek ve tüzel kişiliklere dair açılan soruşturmanın sonuçlanmasıyla birlikte ortaya çıktı. Yapılan açıklamada; FTX ile ilişkili olan gerçek ve tüzel kişilerin tamamına yönelik ekonomik bloke kararı alındığı da belirtildi. Bankalar, elektronik para kuruluşları, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve benzeri işlemlerin yapılabileceği platformlar; FTX bağlantılı tüm odaklara yasaklanmış durumda.
Soruşturmanın adli boyutunun daha kolay işletilebilmesi adına alındığını belirten MASAK’ın açıklamasında; FTX bünyesinde yapılan birçok usulsüz işlemin ihbar edilmesiyle birlikte, soruşturmanın ilk ve en büyük etabının tamamlandığı ifade edildi. FTX’le teması bulunan tüm hesaplara konan blokelerin ardından para transfer ilişkilerini de inceleyeceği duyurulan MASAK’ın; usulsüz işlemler tespit edilen hesapların sahiplerini soruşturma dosyasına alacağı ve sonraki süreçlerde, tıpkı Sam Bankman-Fried’de olduğu gibi tüm mal varlıklarına el konabileceği öngörülüyor.
FTX’in Türkiye Şubesinde Yasa Dışı Para Transferleri Tespit Edildi!
ABD’deki genel merkezinde iflas problemleriyle uğraşan FTX, Türkiye’de ise usulsüz işlemler ve yasa dışı transferler iddiasıyla yargı karşısına çıkacak. Müşterilerin kripto yatırımlarının usulünce muhafaza edilmediğini, gerçeğe aykırı işlemlerle müşteri emanetlerinin başka hesaplara transfer edildiğini, yurt dışına kripto varlık kaçırıldığı, olmayan kripto paraların satıldığını ve yoğun bir şekilde piyasa manipülasyonu yapıldığını tespit eden MASAK; FTX’in bu gibi önemli suçlarla ilişiği olduğunu belgelemesi sonrasında soruşturma sürecini yargıya taşıyacağını duyurdu. Delil bulma ve araştırma sürecini daha da derinleştiren kurum; bu nedenle FTX yetkililerinin tamamının mal varlıklarına tedbir uygulama ve el koyma kararları alınması için başvuruda bulundu.
MASAK’ın Sam Bankman-Fried ve ticari ortakları hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Samuel Benjamin Bankman-Frıed adlı şahıs başta olmak üzere diğer başkaca kişiler hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer alan çeşitli öncül suçlar ve 282’nci maddesinde yer alan suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçundan soruşturma başlatılması ve şüpheli mal varlıklarına, 5549 sayılı Kanunun 17’nci maddesi kapsamında el koyulması talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunulmuştur.”
Yapılan başvurunun kısa bir süre içerisinde olumlu yanıt veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; ABD’de iflasını açıklayan firmanın Türkiye’deki faaliyetlerinin tamamının araştırılmasını ve dava sürecinin başlamasını onayladı. Yakın dönemde tüm firmayı Binance’e satarak iflastan kurtulmak isteyen FTX patronu Sam Bankman-Fried, bu isteğini başaramadı ve iflas sürecine girmek zorunda kaldı.