Maliye, milyonlarca liralık lüks saatleri mercek atına aldı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), kayıt dışı saat ticareti yapan mükellefleri tespit ederek 2023-2024 döneminde 4 milyar liralık kayıt dışı ticareti gün yüzüne çıkardı.

kayit disi saat habermeydan

Maliye, milyonlarca liralık lüks saatleri mercek atına aldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), kayıt dışı saat ticareti yapan mükelleflerin tespiti ve incelenmesine yönelik denetimlerini derinleştiriyor. Risk Analiz Merkezi tarafından yapılan çalışmalarda, kayıt dışı saat ticaretiyle uğraşan yaklaşık 6 bin 500 mükellef belirlenirken, aynı alıcıların defalarca lüks saat temin etmesi dikkat çekti. Bu süreçte, saatlerin kayıtlı alınıp kayıtsız satılması, imitasyon ürünlerin ticareti ve antika saatlerle ilgili usulsüz işlemler tespit edildi.

Banka ve aracı kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilen ödemelerin detaylı incelemesi sonucunda, 2023-2024 yılları arasında 4 milyar lira hacmindeki kayıt dışı ticaret ortaya çıkarıldı. Elektronik ticaretin de yaygın olarak kullanıldığı bu faaliyetlerde, çevrim içi platformlardan belge düzenlenmeden satış yapıldığı ve tüketicilerin belgesiz ürünler nedeniyle mağdur olduğu belirlendi.

VDK’nin analizi sonucunda, 944 farklı marka ve model saatin kayıt dışı satışı saptandı. Rolex, Omega ve Patek Philippe gibi markaların imitasyonlarının yanı sıra, orijinal lüks saatlerin alıcılarının gelir ve harcama profilleri de incelenmeye başlandı. Lüks saatlere yönelik bu denetimlerde, görünür bir geliri olmayan mükelleflerin kazanç kaynakları araştırılırken, kara para aklama gibi suçlara yönelik soruşturmalar da yürütülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin değerlendirmesinde, Maliyenin hiçbir sektörde ve alanda çalınmadık kapı bırakmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Vergide adalet ve etkinlik sözü verdik, bu söz doğrultusunda kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisiyiz. Vergide adaleti sağlamak için en önemli konu kayıt dışılıkla mücadeledir. Programın esaslarından bir tanesi de kayıt dışılıkla mücadeledir.”

Exit mobile version