Maliye, lüks yat ve tekne satışlarını yakından izliyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "çok kazanan ancak az vergi veren" mükelleflere yönelik incelemeleri çerçevesinde lüks yat ve tekne satışlarını takibe aldı. Bu kapsamda, 2021-2023 yıllarındaki satışlarda 1,4 milyar liralık vergi kaybı tespit edildi.

luks yat tekne habermeydan

Maliye, lüks yat ve tekne satışlarını yakından izliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelir elde eden ve lüks tüketimde bulunan ancak buna uygun vergi ödemeyen mükellefleri yakından izliyor. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, turizm bölgelerindeki lüks harcamaları dikkatle takip eden Gelir İdaresi, özel yat ve tekne satışlarını inceleme altına aldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan elde edilen verilerle uluslararası bilgi değişimi çerçevesinde elde edilen bilgileri kendi verileriyle çapraz kontrole tabi tutan Başkanlık, 2021-2023 yıllarındaki satışların büyük bölümünde yüksek miktarda vergi kaybı tespit etti. Riskli mükelleflere odaklanan Başkanlık, bu üç yıl içerisinde 45 binin üzerinde özel tekne ve yat satışı yapıldığını belirledi.

Lüks taşıtların sigorta verileriyle kasko değerlerini de inceleyen Başkanlık, yürüttüğü saha çalışmalarıyla satışların gerçek bedellerinin beyanlara yansımadığını saptadı. Analizlerde, 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin özel tekne ve yat satışlarında beyan edilen satış bedeli ile gerçek satış fiyatı arasında büyük farklar bulundu. Bu mükelleflerin para transferleri de incelemeye alındı ve ilk tespitlere göre 1,4 milyar liralık kayıt dışı hasılat belirlendi. Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu’na göre, gemi ve yat gibi taşıtların 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancı olarak kabul ediliyor. Yat ve tekneleri aldıkları tarihten itibaren 5 yıl içinde elden çıkaranların alış maliyetleri ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden vergilendirme yapılmakta. Bu satışların ticari kazanç olarak değerlendirilmesi durumunda ise hem gelir veya kurumlar vergisi hem de satış bedeli üzerinden ayrıca KDV alınması gerekiyor.

“YENİ DENETİM YÖNTEMLERİ DEVREYE ALINACAK”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Çok kazanan ancak az vergi verenlerin kapısını çalmaya devam ediyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz sektör sektör genişliyor. İncelemeler sonucunda, satış bedellerini düşük gösterenlerden gerekli vergi ve cezalar talep edilecek.” dedi.

Gelir İdaresi tarafından bu alanda yapılan çalışmaların devam edeceğini ve yeni denetim yöntemlerinin devreye alınacağını bildiren Şimşek, şunları kaydetti: “Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için sektörel saha denetimlerimizi yoğun şekilde sürdürüyoruz. Vergilendirilmeyen kazançla çok harcayanları, lüks harcama yapan ancak vergi matrahını düşük gösterenleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Kayıt dışı kazançların peşindeyiz. Vergide adaleti ve etkinliği artırmak amacıyla kayıt dışılıkla mücadelemiz hız kesmiyor.”

Exit mobile version