Kuyumculara yönelik denetimler sıkılaştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira." açıklamasının ardından, 9 büyükşehirde kuyum sektörüne yönelik denetimleri yoğunlaştırdı.

kuyumcu habermeydan

Kuyumculara yönelik denetimler sıkılaştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, Bakanlık ekipleri kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere yönelik denetimlerini derinleştiriyor. Bu çerçevede, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü, Bakan Mehmet Şimşek’in “Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Bu rakamlar çok düşük.” açıklamasının ardından kuyumculuk sektörünü yakın takibe aldı. Temmuz ayında, 9 büyükşehirde bulunan işletmelerde fiili envanter denetimleri gerçekleştirildi.

Bakan Şimşek’in kayıt dışı ekonomiyle mücadele talimatları doğrultusunda, Vergi Denetim Kurulu’na bağlı müfettişler ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı uzmanlar denetim alanını genişletti. Bu ekipler, 36 ilde 500’den fazla büyük ve riskli kuyumcu işletmesinde denetim ve fiili envanter çalışmaları yaptı. Denetimlerde, işletmelerin fiili stokları sayıldı ve faturasız altın ile değerli taş alım satımı yapılıp yapılmadığı kontrol edildi. Ayrıca, ödemelerin firmaya ait olmayan banka hesapları üzerinden yapılıp yapılmadığı, faturalarda ürünlerin gerçek gram bilgileri bulunup bulunmadığı ve döviz alım satımı yetkisi olmayan işletmelerin bu işlemleri gerçekleştirip gerçekleştirmediği incelendi. Başkalarına ait POS cihazlarının kullanımı gibi pek çok detay da araştırıldı.

Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomiye karşı kararlı bir şekilde mücadele ettiklerini belirterek, “Vergide adalet anlayışımız doğrultusunda, çok kazandığı halde düşük gelir beyan eden büyük ve riskli mükellefleri incelemeye devam ediyoruz. Dürüst mükellefin yanındayız ve denetimlerimiz tüm sektörlerde artarak sürecek.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version