Küresel piyasalar kritik haftayı tamamladı

Küresel piyasalarda bu hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Endonezya Merkez Bankası, Brezilya Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gibi kurumların para politikası kararları yakından izlendi.

kuresel piyasalar habermeydan

Küresel piyasalar kritik haftayı tamamladı.

Küresel piyasalarda bu hafta, birçok merkez bankasının açıkladığı faiz kararları öne çıktı. ABD Merkez Bankası (Fed), gevşeme döngüsüne 50 baz puanlık “jumbo” faiz indirimiyle başladı ve Mart 2020’den bu yana ilk kez faiz indirimine gitti. Fed, gelecekte daha fazla faiz indiriminin olabileceği sinyalini verdi.

Endonezya Merkez Bankası, Fed’den önce beklenmedik bir faiz indirimi kararı alarak dikkat çekerken, Brezilya Merkez Bankası, iki yılın ardından ilk kez faiz artırdı. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Ağustos’ta başladığı indirimlere ara verirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz oranlarını sabit tuttu.

Ayrıca Tayvan ve Norveç merkez bankaları faiz oranlarını değiştirmedi. Güney Afrika Merkez Bankası ise faiz indirimine giderek gevşemeye katıldı. Bu hafta açıklanan diğer merkez bankası kararları şöyle:

Bu hafta ayrıca Azerbaycan, Moldova ve Ukrayna merkez bankaları da faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı.

Exit mobile version