Kısa vadeli borç ödeme gücü en yüksek sektör belirlendi!

Türkiye'de kısa vadeli borç ödeme kapasitesinin en yüksek olduğu sektör "bilgi ve iletişim" olarak belirlendi.

kisa vadeli borc habermeydan

Kısa vadeli borç ödeme gücü en yüksek sektör belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası işbirliğiyle gerçekleştirilen “Sektör Bilançoları 2023” araştırması, Türkiye’deki firmaların ekonomik durumuna dair önemli veriler sunuyor. Araştırmaya göre, 2023 itibarıyla 1 milyon 62 bin 328 firma, toplamda 12 milyon 448 bin 735 kişiye istihdam sağlıyor. Bu firmalar 17 farklı sektörde sınıflandırıldı ve incelenen bilanço ile gelir tablolarına göre, geçen yıl tüm sektörlerin büyümesiyle birlikte borçlarının da arttığı gözlemlendi.

Firmaların kısa vadeli borçlarını ödeyebilme gücünü gösteren “cari oran” analizi yapıldığında, “bilgi ve iletişim” sektörü en yüksek orana sahip oldu. Bu sektördeki firmaların ortalama cari oranı 1,56 olarak hesaplandı. İkinci sırada ise 1,43 cari oranıyla “imalat” sektörü yer alıyor. “Toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı”, “madencilik ve taş ocakçılığı” ile “ulaştırma ve depolama” sektörleri de 1,29 cari oranıyla dikkat çekiyor. Cari oranı 1’in üzerinde olan firmalar, likidite açısından olumlu değerlendiriliyor.

Ancak, 2022 mali tablolarına göre “kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor” sektörünün cari oranı 0,996, “eğitim” sektörünün ise 0,816 olarak belirlendi; bu durum, bu sektörlerdeki firmaların kısa vadeli borçlarını ödemekte zorlanabileceğini gösteriyor.

Cari Oran Nedir?

Cari oran, dönen varlıkların kısa vadeli yabancı kaynaklara oranı ile hesaplanır. Dönen varlıklar, işletmelerin günlük faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli likit varlıkları kapsar. Cari oran, genellikle “X:1” şeklinde ifade edilir; örneğin, cari oran 1,5 olduğunda, her 1 liralık kısa vadeli borç için 1,5 liralık dönen varlık olduğu anlamına gelir. Bu oran, işletmenin kısa süreli borçlarını ödeme gücünü ve net işletme sermayesinin yeterliliğini gösterir.

Exit mobile version