Kasım Ayında Trafiğe 122 Bin Araç Katıldı!

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Kasım ayında ülkemiz trafiğine 122 bin yeni aracın katıldığı tespit edildi.

istanbul 2

Geçtiğimiz ayın motorlu taşıt istatistiklerini paylaşan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); trafiğe katılan araç sayısını da tespit etmiş oldu. Kasım ayında 122 bin 837 aracın katılım sağladığını açıklayan TÜİK; 2 bin 559 aracın da trafik kaydından silindiğini belirtti. Bu rakamlarla birlikte; Aralık ayında trafikte olan araç sayısının, geçtiğimiz aydan 120 bin 278 daha fazla olduğunu görmek mümkün. Kasım 2021’in yüzde 38 daha fazlasına tekabül eden bu rakam, araç satışındaki ÖTV indirimi fırsatıyla ilişkilendiriliyor.

Trafiğe kaydedilen 122 bin 837 aracın oranları da, TÜİK rakamları arasında yerini aldı. Bu araçlar içerisinde yüzde 45’in otomobil, yüzde 30’un motosiklet, yüzde 14’ün kamyonet, yüzde 6’nın traktör, yüzde 3’ün kamyon ve yüzde 0.5’in minibüs olduğu tespit edildi. Kasım ayında Ekim’e göre yüzde 20’lik bir artış olduğu görülürken, Ekim’e oranla motosiklet satışlarının oranını önemli ölçüde artırdığı da ortaya çıktı. Bir önceki yıla göre alınan rakamlarda da yükseliş ivmesi devam etmekte. Kasım 2021’e oranla bakıldığında, motosiklet satışının yüzde 94 oranında arttığı bilgisine ulaşıldı.

Kasım 2021’e göre incelenen rakamlarda, motosiklet harici araç tiplerinde de artış yaşandığı görüldü. Motosikleti takip eden artış oranı ise, yüzde 69 ile minibüs oldu. Otomobillerde ise yüzde 26 civarında bir artış ivmesi tespit edildi. Trafikte var olan araç sayısının 26 milyon 349 bin seviyesinde olduğu açıklanırken; kayıtlı taşıtlarda zirveyi otomobillerin aldığı gerçeğine ulaşıldı. Türkiye trafiğinin yüzde 53,9’unda otomobillerin hakimiyeti sürüyor. Yüzde 16,2 oran yakalayan kamyonet ikinci, yüzde 15,5 oranı bulunan motosiklet ise üçüncü sırayı aldı.

868 Bin İkinci El Devri Yapıldı!

Sıfır araç katılımında sayının 122 bin civarında olduğu görülmüştü. Ancak ikinci el piyasasının çok daha hareketli olduğu gerçeği de, TÜİK rakamlarından çıkan bir diğer detay olarak kayıtlarda yer aldı. Yalnızca Kasım ayında 868 bin aracın devir işleminin yapıldı tespit edildi. Bu araçların yüzde 66’sının otomobil, yüzde 16’sının kamyonet ve yüzde 6’sının motosiklet olduğu kayıtlara geçti.

Sıfır araçlar içerisinde ise, toplamda 55 bin otomobil olduğu belirlendi. Bu araçlar içerisinde en yüksek oranı, yüzde 16 ile Fiat elde etti. Yüzde 10’unun Renault, yüzde 7’sinin de Dacia olduğu görülen otomobil satışlarında; ağırlıklı olarak ailelerin kullandığı araçlara talep olduğu ispatlandı. Trafiğe katılım sağlayan araçların yüzde 70’inin benzinli olması ise, mazotlu araçların pahalılık sebebiyle tercih edilmediği bilgisini sağlamakta.

Yüzde 8,5’in hibrit, yüzde 2’nin LPG, yüzde 1,4’ün elektrikli yakıt kullandığı görülen yeni araçlarda; ülkemizdeki elektrikli araç yaygınlığı konusunda da şüpheler arttı. Elektrikli araç rakamlarının TOGG’la birlikte çok daha artacağı konuşulurken, benzinli araçların ağırlığını koruması ise ilerleyen dönemdeki çevre kirliliği sorunları hakkındaki tartışmaların alevlenmesine neden olabilir.

Exit mobile version