Kamu ihalelerinde yapay zeka ile rekabet analizi dönemi…
Rekabet Kurumunun açıklamasına göre, kamu alımları dünya genelinde ekonomik faaliyetlerin büyük bir kısmını oluşturuyor. OECD verilerine göre birçok ülkede kamu alımlarının GSYH içindeki payı yüzde 12-15 seviyelerinde olup, kamu harcamalarının yaklaşık yüzde 30’u bu alımlardan kaynaklanıyor. Türkiye’de ise kamu alımlarının GSYH içindeki payı yaklaşık yüzde 6 düzeyinde seyrediyor ve merkezi yönetim bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 36’sını kamu alımları oluşturuyor. Bu çerçevede kamu ihalelerinde rekabetçi süreçlerin sağlanması, kamu kaynaklarının etkin kullanımı kadar piyasada sağlıklı fiyat oluşumuna da katkı sağlıyor.
Rekabet Kurumu ve Kamu İhale Kurumu (KİK) arasında kamu ihalelerindeki rekabet ortamının korunması amacıyla yürütülen işbirliği, yeni bir aşamaya taşındı.
VERİ ANALİZLERİNE YAPAY ZEKA DESTEĞİ
KİK Başkanı Hamdi Güleç ile Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’nin imzaladığı protokol kapsamında, kamu ihalelerinde rekabet riskleri ve ihlal tespitinde yapay zeka destekli araçların kullanımı hedefleniyor. Bu işbirliği, ortak istatistiksel modelleme ve analiz çalışmaları ile ihale süreçlerinin rekabetçi yapısını güçlendirecek. Rekabetçi ihale süreçleri, kamu kaynaklarının verimli kullanımının yanı sıra teşebbüsler için adil ve şeffaf bir yarışma ortamı oluşturuyor. İhale süreçlerinde danışıklı teklif verme veya ihaleleri paylaşma gibi ihale kartellerine karşı yapay zeka destekli analizlerle mücadele edilmesi planlanıyor. Özellikle ihale süreçlerindeki veri analizlerinin güçlendirilmesi ve olası ihlalleri otomatik olarak tespit edebilecek yenilikçi araçlar geliştirilecek.
Rekabet Kurumu ve KİK’in bu ortak çalışması, kamu kaynaklarının verimli kullanımı ve adil rekabet koşullarının korunması için güçlü bir adım niteliği taşırken Türkiye’nin rekabetçi ve şeffaf ihale sistemiyle dünya ekonomilerinde daha sağlam bir yer edinmesine de katkı sağlayacak.