Kadınların iş gücüne katılım oranı 2024’ün ilk yarısında yükseldi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2028 yılına kadar kadınların iş gücüne katılım oranını ,1'e ve kadın istihdam oranını ,2'ye çıkarmayı amaçlayan projeler geliştirmektedir.

kadin is gucu habermeydan

Kadınların iş gücüne katılım oranı 2024’ün ilk yarısında yükseldi.

İş hayatında kadınlara yönelik destekler sayesinde, kadınların iş gücüne katılım oranı bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %2,5 arttı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadınların iş gücüne katılımını artırmak ve çalışma hayatlarını kolaylaştırmak için çeşitli projeler geliştiriyor ve hükümetin bu alandaki çalışmalarını destekliyor.

Bakanlık, “Finansal Okuryazarlık ve Kadının Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri” aracılığıyla 2018’den bu yana yaklaşık 750 bin kadına ekonomik yardım ve teşviklerin yanı sıra destek mekanizmalarına erişim sağladı. Ayrıca, “Kooperatifler Yoluyla Kadının Güçlendirilmesi Projesi” ile kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha etkin katılımını teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu proje kapsamında, ilgili bakanlıklarla iş birliği içinde 1190 yeni kadın kooperatifi kuruldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadınların iş gücüne katılımını artırmak ve çalışma hayatlarını kolaylaştırmak için çeşitli projeler yürütüyor. “Genç Kadınlar Geleceğini İnşa Ediyor Projesi” ile Türkiye’de eğitim almayan ve istihdam edilmeyen 18-29 yaş arası genç kadınların iş, staj ve eğitime erişimlerine destek sağlanıyor. Ayrıca, mühendis olmak isteyen kız öğrencilere yönelik “Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi” ile 931 mühendis kız öğrenci desteklenmiş durumda.

Bakanlık, kadınların iş ve ev arasında tercih yapmak zorunda kalmamaları için esnek ve uzaktan çalışma modelleri geliştirmeyi ve mahalle tipi kreş modelini yaygınlaştırmayı planlıyor. Kadın istihdamını artırmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile “Kadın Girişimcilerimizle Güçlü Yarınlara” programı kapsamında iki önemli işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokollerle, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını güçlendirmeyi ve istihdam olanaklarını artırmayı hedefliyor.

2002 yılında %27,9 olan kadınların iş gücüne katılım oranı, 2023’te %35,8’e yükseldi. 2024’ün ilk 6 ayında ise bu oran %36,6’ya ulaştı. Kadın istihdamı, geçen yılın ilk 6 ayında %31,3 iken, bu yıl %32,6’ya çıktı.

Bakanlık, 2028 yılı sonuna kadar kadınların iş gücüne katılım oranını %40,1’e, kadın istihdam oranını ise %36,2’ye çıkarmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda, kadın girişimciliğini destekleyerek ve mevcut sektörlerde inovasyonu teşvik ederek Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmayı sürdürüyor.

Exit mobile version