İTO’dan “Gıdada İsrafa Dur De” kampanyası…
İstanbul Ticaret Odası (İTO), gıda israfına dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla “Gıdada İsrafa Dur De” kampanyasını hayata geçirdi. Kampanya kapsamında İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Ticaret Borsası gibi birçok kurumun desteği bulunuyor.
Kampanya detaylarının paylaşıldığı toplantıda konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, gıda israfının iki temel sebebine dikkat çekerek, “Gıda israfının, bilinçsiz tüketim ve ihtiyaçtan fazlasını tedarik etme olmak üzere iki teknik nedeni var” dedi.
Avdagiç, modern çağda tüketim anlayışının değiştiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “İhtiyaç güdüsüyle yapılan tedariklerde israf yok, doğru tüketim var. Tüketme tutkusu, tükenecek korkusu, reklamların tahriki ya da başka türlü nedenlerle alınan ürünler ise ihtiyacımızdan fazla olduğu için tüketilmeden israf ediliyor.”
Gıda israfının küresel boyutuna da değinen Avdagiç, “Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada her yıl 1,5 milyar ton gıda israf ediliyor. İsraf, modern dünyanın trajedisidir. Bir yanda milyar ton gıda çöpe giderken diğer yanda yine BM verilerine göre dünyada en az 9 milyon kişi açlıktan hayatını kaybediyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki gıda israfının ekonomik boyutuna vurgu yapan Avdagiç, “Ülkemizde rakamlar çok net değil ama elimizdeki verileri toparladığımızda, yaklaşık yılda 19-20 milyon tonluk bir israf var, bunun parasal karşılığı 1 trilyon 570 milyar lira. Türkiye’nin 2025 bütçesinin 14,5 trilyon lira olduğunu dikkate alırsanız bütçemizin yaklaşık yüzde 12’si kadar bir israf var” dedi.
İTO olarak, bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirten Avdagiç, “Zaman yönetiminden bütün sektörlerdeki üretim ve ürünlere kadar, her alanda israf karşıtı bir bilinci yerleştirmemiz gerekiyor. İsraf karşıtlığının başlangıç noktası gıda israfının önlenmesidir. Biz bu anlayışla yola çıktık” ifadelerini kullandı.
Kampanya kapsamında gıda israfını önlemeye yönelik bilinçlendirme eğitimleri düzenlenecek. Eğitimler, üreticiler, satıcılar, hizmet sektörü çalışanları ve öğrencilere yönelik olacak. Bu eğitimlerle İstanbul’da doğrudan 100 bin kişiye, dolaylı olarak ise 500 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor. Eğitimler toplam 90 dakika sürecek ve gıda israfının boyutları, en çok hangi ürünlerde israf yaşandığı, ekonomik kayıplar ve alınabilecek önlemler gibi konuları kapsayacak.
İTO, kampanya aracılığıyla geniş bir toplumsal etki yaratmayı amaçlıyor ve gıda israfının önlenmesini, hem milli bir görev hem de insanlık vazifesi olarak görüyor.