İTO Başkanı Avdagiç’ten “mesleki eğitim” üzerine değerlendirme

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Meslek lisesinde 6 çocuk yetiştiriyoruz, bu 6 çocuğun sadece biri mesleğini yapıyor. Yetiştirdiğimiz gençler, hala eğitimini aldığı mesleği yapmıyorsa, sistemimizi gözden geçirmemiz lazım." dedi.

avdagic habermeydan

İTO Başkanı Avdagiç’ten “mesleki eğitim” üzerine değerlendirme…

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istihdam konusunda Mesleki Eğitim Merkezlerinin (MESEM) önemine dikkat çekti. Avdagiç, gençlerin olabildiğince fazla MESEM sürecine yönlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu yaklaşımın akademik süreçlerde yaşanan “okulu benimsememe” ve “sınıfta kalma” gibi olumsuz durumları azaltacağını ifade etti. Gelecek dönem eğitim sisteminin şekillendirilmesinde, iş dünyasının ihtiyaçlarına göre önce MESEM, ardından meslek liseleri ve son olarak klasik liselerin olması gerektiğini savundu.

Avdagiç, meslek liseleri konseptinin hem gençlerin hem de piyasanın beklentilerine uygun şekilde güncellenmesi için yapılan önemli çalışmalar olduğunu ve bu çalışmaların hızlandırılması gerektiğini dile getirdi. MESEM’lerin, konvansiyonel lise eğitiminden farklı olarak, çocuklara haftada bir gün okulda, dört gün iş yerlerinde çalışma fırsatı sunarak eski çırak-kalfa-usta sürecine yeniden dönülmesini sağladığını vurguladı.

Avdagiç, “MESEM sistemi iş dünyasının beklentilerine uygun ve bazı küçük düzenlemelerle daha da verimli hale getirilebilir. Avrupa’da meslek liselerini bitirenlerin yüzde 50-55’i bitirdiği bölümde çalışıyor, Türkiye’de ise bu oran yüzde 16 gibi düşük bir seviyede. Meslek lisesinde 6 çocuk yetiştiriyoruz, bu 6 çocuğun sadece biri mesleğini yapıyor. Yetiştirdiğimiz gençler, hala eğitimini aldığı mesleği yapmıyorsa, sistemimizi gözden geçirmemiz lazım.” dedi.

Bir taraftan daha çok genci MESEM sürecine yönlendirirken, gençlerin de piyasanın ihtiyaç duyduğu elemanlar halinde yetişip, hayata asılmaları gerektiğini ifade eden Avdagiç, hükümetin mesleki eğitime yönelik önemli teşvikler çıkardığını hatırlattı.

Avdagiç, “Mezun oldukları alanda İşbaşı Eğitim Programı’na katılan mesleki ve teknik eğitim mezunlarına ödenen cep harçlığının günlük tutarı 654 liradan, 850 liraya yükseltildi.” bilgisini verdi.

Şekip Avdagiç, mesleki eğitim alan yetkin insanların iyi gelir elde edebilecekleri bir yapının olduğunu belirterek, üniversite ve mesleki eğitimin birbiri ile rekabet eden alternatifler olmaması gerektiğini söyledi.

Avdagiç, “İsveç’te toplantıda bir profesör ile beraberdik. Ailelerden konu açıldı. ‘Benim oğlum çok iyi taş ustası’ dedi. Üniversite profesörü, oğlunun ne kadar iyi taş ustası olduğunu anlatıyor. Bu kompleksi atmamız lazım. En büyük statü, meslek sahibi olmanın bizatihi kendisidir. Mesleklerin kendi içinde statü ve prestij sıralaması olamaz. Bunu gençlerimize öğretmeli, bu algıyı oluşturmalıyız. Çocuğumuz yüksek öğrenimde okuyorsa zaten önü açık, 200’ün üzerinden üniversite var. Üniversite ve mesleki eğitim, yetkin personel yetiştirilmesi konusunda birbirlerine zarar veren yapılar olmamalı.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version