İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, aralık ayında 50,9 olarak kaydedildi.

ihracat habermeydan 1

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi açıklandı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Aralık 2024’te 50,9 olarak kaydedildi. Endeks, imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçerken, eşik değer olan 50’nin üzerindeki tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye işaret ederken, 50’nin altındaki değerler bozulmaya işaret ediyor.

Kasım ayında 50,6 olan endeks, Aralık’ta 50,9’a yükseldi. Geçen yılın son ayında görülen pozitif rakam, ihracat pazarlarındaki talep koşullarının yıl boyunca iyileştiğini gösteriyor. Aralıktaki iyileşme ılımlı olsa da Kasım ayına göre daha belirgin bir artış yaşandı.

Aralık ayında, PMI anketi kapsamında takip edilen tüm ülkeler arasında en hızlı ekonomik büyüme Orta Doğu’da gözlemlendi. En güçlü üretim artışı Suudi Arabistan’da gerçekleşirken, genişleme hızının sekiz aylık zirveye ulaştığı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ikinci sırada yer aldı. ABD’de ekonomik aktivite keskin bir şekilde arttı. Kuveyt’te üretim hızlı şekilde artarken, Katar’daki artış ılımlıydı. Mısır ve Lübnan ise ekonomik daralma yaşadı. Bu altı ekonominin toplamı, Türkiye’nin imalat sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturuyor.

ABD’de, imalat sektörünün ihracat pazarındaki payı yüzde 6 olup, Aralık ayında ekonomik aktivite önemli bir artış gösterdi. Bu büyüme, üst üste üçüncü ayda hız kazanarak Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Avrupa ekonomilerinde ise daha karmaşık bir performans izlendi. İngiltere, İspanya, İrlanda, Yunanistan, Kazakistan ve Rusya’da büyüme kaydedilirken, İspanya ve Yunanistan’da yılın son ayında genişleme hız kazandı. Ancak Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Romanya, Avusturya, Polonya ve Çekya’da üretim hacimlerinde düşüş yaşandı. Aralık ayında, imalat sanayi üretiminin en sert daraldığı ülke Avusturya oldu.

Asya’da, Hindistan güçlü büyüme eğilimini sürdürürken, Çin ve Brezilya’da ekonomik aktivite ılımlı bir artış gösterdi. Hindistan, Suudi Arabistan ve BAE’nin ardından en hızlı genişleme kaydeden ülkeler arasında üçüncü sırada yer aldı.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalatçılarının ihracat ikliminin 2024 boyunca iyileştiğini belirterek, dünya genelinde çelişen eğilimlerin bulunduğuna dikkat çekti. Orta Doğu bölgesinin büyümenin önemli kaynaklarından biri olduğunu, ABD’de ise 2024’ün ikinci yarısında pozitif performans izlendiğini ifade etti. Ancak, Euro Bölgesi’nde talebin kırılgan seyrettiğini ve bazı ülkelerde belirgin zayıflık yaşandığını belirtti. Harker, Türk firmalarının 2025 yılına daha dengeli bir talep ortamı bekleyerek başladığını söyledi.

Exit mobile version