İŞKUR’un açıklamasına göre açık iş pozisyonları artıyor!

Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) 2023 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarını içeren Açık İş İstatistikleri Araştırması'na göre, açık iş pozisyonları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29,3 oranında artış kaydetti.

iskur habermeydan

İŞKUR’un açıklamasına göre açık iş pozisyonları artıyor.

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) Resmi İstatistik Programı (RİP) çerçevesinde yılda dört kez Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) standartlarına uygun olarak gerçekleştirdiği Açık İş İstatistikleri Araştırması’nın 2023 yılı üçüncü çeyrek sonuç raporu yayınlandı.

Araştırma, 14-31 Ağustos tarihleri arasında Türkiye genelinde örneklemde yer alan 16 bin 778 işletme ile gerçekleştirildi. Bu işletmelerde çalışan sayısı 1 ve üzeri olanlar arasında yer aldı. Araştırma sonuçlarına göre, bu dönemde Türkiye genelinde 272 bin 419 açık iş pozisyonu bulunduğu görüldü ve açık iş oranı yüzde 1,6 olarak belirlendi. Açık iş sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,3 arttığı tespit edildi.

Araştırma kapsamında bulunan 17 sektörden 4’ünün açık iş oranı Türkiye genel ortalamasının üzerindeyken, 13 sektörün açık iş oranı ortalamanın altında kaldığı belirtildi. 2023 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla en yüksek açık iş oranı yüzde 2,7 ile ‘Bilgi ve İletişim’ sektöründe bulunurken, ‘İnşaat’ yüzde 2,4 ve ‘İmalat’ yüzde 2,3 ile sırasıyla ikinci ve üçüncü sıralarda yer aldı. Araştırma aynı zamanda yüzde 4,5 ile ‘Özel Güvenlik Görevlisi’ mesleğinin en fazla açık işle birinci sırada bulunduğunu gösterdi. İlk 10 sırada yer alan diğer meslekler ise sırasıyla garson, paketleme işçisi, alçı dekorasyoncu (kartonpiyer), satış danışmanı, temizlik görevlisi, makineci (dikiş), inşaat işçisi, düz dikiş makineci ve konfeksiyon işçisi meslekleri olarak sıralandı. Türkiye genelinde 2023 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla açık işlerin yüzde 25,1’i bu mesleklerde bulunuyor.

Açık işlerin yüzde 36,9’unu barındıran İmalat sektörü, 100 bin 549 açık iş ile en fazla açık iş pozisyonuna sahipti. İmalatı, Toptan ve Perakende Ticaret ile İnşaat sektörleri takip etti. Toptan ve Perakende Ticaret sektöründe 54 bin 365 açık iş pozisyonu bulunurken, İnşaat sektöründe 29 bin 298 açık iş tespit edildi. Bu verilere göre, Türkiye genelindeki açık işlerin yüzde 67,7’si İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret ile İnşaat sektörlerinde yer aldı.

Türkiye genelindeki işletmelerin yüzde 65,5’i, gelecek 3 ay içinde mal ve hizmet üretiminin artacağını veya korunacağını öngörürken, yüzde 9,3’ü üretimin azalacağını öngördü. İşletmelerin yüzde 25,2’si ise bu konuda herhangi bir görüş bildirmedi. Ayrıca, 1-9 çalışanı olan işletmeler içinde yüzde 65,5’i üretimin artacağını veya korunacağını, yüzde 9,4’ü üretimin azalacağını öngörürken, yüzde 25,1’i bu konuda bir görüş bildirmedi.

Exit mobile version