İngiltere’de Kral Charles’ın Olduğu Paralar Tedavüle Giriyor!

İngiltere Merkez Bankası; Kral Charles'ın resminin yer aldığı paraların tasarımlarını tanıttı.

charles para

İngiltere‘de 64 yıllık bir aranın ardından paranın üstündeki resim değişiyor. İngiltere Merkez Bankası; Kraliçe II. Elizabeth’in vefatıyla tahta geçen Kral III. Charles’ın resminin bulunduğu yeni paraları tanıttı. Tasarımı bire bir aynı tutma kararı alan Merkez Bankası; yalnızca Kraliçe Elizabeth’in yerine Kral Charles’ı konumlandırdı. 5, 10, 20 ve 50 poundluk değere sahip olan Kral Charles figürlü banknotların; 2024 yılından itibaren dolaşıma sokulacağı da İngiltere Merkez Bankası tarafından duyuruldu.

Kral III. Charles’ın resminin ve şeffaf figürünün yer alacağı banknotların tedavüle girmesi; Kraliçe Elizabeth figürlü banknotları geçersiz kılmayacak. Her iki banknotun da aynı anda tedavülde kalabileceğini ifade eden İngiltere Merkez Bankası; eski paraların yıpranması sonucundaki değişikliklerde yeni banknotları servis edeceğini açıkladı. İngiltere Merkez Bankası’nın basılma yetkisi verdiği 80 milyar dolarlık banknotun şu anda piyasada olduğu öngörülüyor. Bu banknotların tedavülden tamamen kalkmasının ise uzun yıllar süreceği tahmin ediliyor.

1960 yılından bu yana  Kraliçe II. Elizabeth resmiyle basılan sterlin banknotları; 64 yıllık bir aranın ardından yeni alternatiflerle halkın cebine girmiş olacak. Bu süre zarfındaki tek hükümdar olan Kraliçe II. Elizabeth’in haricinde, geçmişteki hiçbir kral veya kraliçenin resmi banknot veya bozuk paralarda yer almadı. Britanya içerisinde yalnızca İngiltere’deki paralarda yer alan hükümdar resmi; İskoç ve Kuzey İrlanda merkez bankaları tarafından basılmamakta. Bu bölgelerdeki paralar, resimsiz olarak kullanılmaya devam edecek.

Kral Charles’ın Figürü Bozuk Paralara Basıldı!

İngiltere Merkez Bankası’nın minimum sayıda banknot basma kararının; İngiltere Kraliyet Ailesi tarafından alınan kararın etkisi olduğu belirtildi. Bu durumun sebebi olarak da, finans ve çevreye kötü etkiler bırakmamak arzusu olduğu açıklandı. İngiltere Merkez Bankası’nın müdürlüğünü yapan Andrew Bailey; yeni paraların halka tanıtılmasından büyük bir gurur duyduğunu söyledi. Yeni banknotların tedavüle girmesiyle birlikte Bailey, sterlinlerin üzerinde imzası olan nadir Merkez Bankası başkanları arasındaki yerini alacak.

Kral III. Charles’ın figürünün olduğu 50 pence değerindeki bozuk paralar ise, kısa bir süre önce tedavüle sokulmuştu. Postaneler aracılığıyla kamuoyunda kullanıma açılan bu bozuk paralar; Latince “CHARLES III • D • G • REX • F • D • 5 POUNDS • 2022” ifadelerine yer veriyor. Bu tabirlerin anlamı ise; “Kral 3. Charles, Tanrının İzniyle, İnancın Hamisi” olarak açıklanmakta. Piyasadaki 50 pence oranının yarısı miktarda tedavüle sokulan yeni tasarımlar; eski hükümdar ve yeni hükümdarı da aynı para üzerinde buluşturmakta. Kral Charles figürlü ilk paralarla buluşan İngiltere halkı, yakın bir dönem içerisinde diğer bozuk paralarda da yeni hükümdarı görecek.

1 pence ve 2 sterlinlik bozuk paralarda da yakın bir dönemde Kral Charles ve Kraliçe Elizabeth’in resimleri konumlanacak. Bozuk paralardaki bu düzenin 20 yıl daha devam edeceği, sonrasında Kral Charles’ın tahtta kalması durumunda ise yalnızca kendisinin konumlanacağı açıklandı.

Exit mobile version