Iğdır’da 50 bin tonluk silolar açılışa hazırlanıyor

Doğu Anadolu'nun önemli tarım merkezlerinden Iğdır'da, çiftçilere katma değer sağlamak amacıyla inşa edilen 50 bin ton kapasiteli hububat siloları açılış için gün sayıyor.

igdir silolar habermeydan

Iğdır’da 50 bin tonluk silolar açılışa hazırlanıyor.

Coğrafi yapısı ve iklimi sayesinde birçok sebze ve meyve türünün yetiştiği Iğdır’da, yılda 100 bin tonun üzerinde hububat üretimi gerçekleştiriliyor. Ancak yeterli depolama alanı bulunmadığı için çiftçiler, hasat dönemlerinde ürünlerini dışarıdan gelen tüccarlara değerinin yaklaşık %25 altında satmak zorunda kalıyor.

Bu sorunu çözmek amacıyla şubat ayında yapımına başlanan lisanslı depoculuk tesisi, eylül ayında tamamlanarak bu yıl çiftçilerin hizmetine sunulmayı hedefliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, Iğdır’da başta kayısı olmak üzere birçok tarım ürününün yetiştiğini vurguladı. Tingiş, “Buğday üretimimiz 60 bin, dane mısır üretimimiz 50 bin ton civarında. Ayrıca baklagiller ve arpa üretimimiz de yaklaşık 10 bin ton düzeyinde. Bu lisanslı depoculuk sistemi, ilimizin ihtiyaçlarını karşılayarak üreticimize önemli bir katma değer sağlayacak” dedi.

Iğdır Ziraat Odası Başkanı Tugay Bağrı da hububat üreticilerinin en büyük sorununun depolama olduğunu, bu yeni tesisin ise çözüm sağlayacağını ifade etti. Bağrı, “Iğdır bir tarım bölgesidir. Ürünlerin değerinde satılabilmesi için en önemli etken, doğru depolama ve uzak pazarlara taşınmadır. Bu lisanslı depoculuk tesisi, hububatın gerçek değerinde satılmasına ve uluslararası bir nitelik kazanmasına olanak tanıyacak, böylece tarım ürünlerinin değerini artıracak ve üretimin sürekliliğini sağlayacaktır” dedi.

İşletmenin sorumlu müdürü Gönenç Eşiyok ise geçmiş hasat dönemlerinde arz fazlası nedeniyle hububatın hızla değer kaybettiğini, çiftçilerin ürünlerini düşük fiyatlara satmak zorunda kaldıklarını belirtti. Eşiyok, çiftçilerin bu sorunu AK Parti Iğdır Milletvekili ve Alagöz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cantürk Alagöz’e ilettiğini ve Alagöz’ün de Iğdır Valisi Ercan Turan ile görüşerek Organize Sanayi Bölgesi’nde depolama alanı yapma kararı aldığını ifade etti. Eşiyok, “50 bin tonluk kapasiteye sahip depolar ve mısır kurutma tesisimizle çiftçilerimizin ürünlerini güvenle depolayabilecekleri bir tesis oluşturduk. Laboratuvar analizleri yaparak ürünlerin kalitesini de denetliyoruz” dedi.

Exit mobile version