Her iki araçtan biri elektrikli olacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, net sıfır emisyon hedefi çerçevesinde ulaştırma projeleriyle alakalı önemli bir duyuru yaptı.

elektrikli arac habermeydan

Bakan Uraloğlu, “Her iki araçtan biri elektrikli olacak.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, net sıfır emisyon hedefine odaklanarak, 2053’e kadar demiryolu yük taşımacılığının payını %5’ten %22’ye yükseltmeyi ve mevcut 13,919 km demiryolu ağını 28,590 km’ye çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Ayrıca, “Karbonsuz Havalimanı Projesi” kapsamında 50 havalimanının sertifikalandırıldığını ve Türkiye’nin Fransa’dan sonra en fazla sertifikaya sahip ikinci ülke olduğunu belirtti. “Yeşil Liman Projesi” ile limanlardan kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltarak çevresel etkiyi minimize etmeyi hedeflediklerini de ekledi. Bakan Uraloğlu, 2035’te her iki araçtan birinin elektrikli olacağına dikkat çekerek, Kasım ayı itibariyle 5,086 elektrikli araç şarj istasyonu ve 10,817 şarj noktasının hizmette olduğunu paylaştı.

Uraloğlu, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi için ulaştırma stratejisinde sürdürülebilir ve akıllı taşımacılığın, yeşil denizcilik ve liman uygulamalarının, demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi, yakıt tüketiminin ve emisyonların azaltılması, ve mikro hareketlilik araçlarının kullanımının artırılmasını amaçladıklarını dile getirdi. Ulaştırmanın sera gazı emisyonlarına büyük katkı sağlayan küresel bir sorun olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, net sıfır emisyon yaklaşımının bu etkileri azaltmada önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, bugüne kadar hayata geçirilen projelerle 25 milyon ton karbondioksit emisyonunu azaltarak 20 milyon doların üzerinde kazanç elde ettiklerini de vurguladı.

“Emisyon tasarruf oranının yükselmesinin en önemli sebeplerinden biri demiryoluna yapacağımız yatırımlardır” diyen Bakan Uraloğlu, “Bu hedefleri gerçekleştirebilmek için demiryolu yatırımlarına devam ediyoruz. Mevcutta 13 bin 919 km olan demiryolu hat uzunluğunu 2053 yılında 28 bin 590 km’ye çıkaracağız. Lojistik merkezleri, fabrika, sanayi, OSB ile limanlara iltisak hattı bağlantılarının sağlanması amacıyla toplam iltisak hattı uzunluğunu 600 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, mevcut demiryolu ağlarının tamamını yenileyerek elektrikli hatlara geçişi hızlandırdıklarını belirtti. İlk milli ve yerli elektrikli tren olan, 160 km hıza sahip işletme hızına sahip trenin üretimini tamamlayarak hizmete aldıklarını ifade etti. Ayrıca, ‘Milli Elektrikli Tren’ projesinde elde edilen teknik bilgi ve deneyim ile saatte 225 km hıza sahip olacak prototipin 2024 yılı sonunda devreye alınacağını açıkladı. Bakan ayrıca, Türkiye’nin ilk TSI sertifikalı elektrikli anahat lokomotifi projesi olan E-5000 (Eskişehir-5000) üretim ve montaj çalışmalarının tamamlandığını ve testlerine başlandığını belirtti. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde ise 95 adet lokomotifin TCDD Taşımacılık A.Ş.’ye teslim edileceğini bildirdi.

Denizyolu ulaşımında da 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi kapsamında çalışmaların yürütüldüğünü de ifade eden Bakan Uraloğlu, “Yeşil Liman’ (Green Port) projesi Bakanlığımız bünyesinde başlatılmıştır. Bilindiği üzere, ülkemizdeki birçok liman tesisi kentin merkezinde veya yakınında dar bir sahada hizmet vermekte olup gemi ve liman operasyonlarından kaynaklı kirlilik şehir yaşamını ve insanlarımızı olumsuz etkilemektedir. Bu proje ile limanlardan kaynaklı karbon emisyonlarının azaltılarak çevreye verilen olumsuz etkinin ortadan kaldırılması planlanmaktadır. Ayrıca gemilerin elektrikliye dönüşü kapsamında hurda değerinin 2.5 katına kadar ve tahrik sisteminin dönüşümün yüzde 25’ine kadar teşvik verilmektedir.” dedi.

Bakan Uraloğlu, elektrikli araçların yaygınlaşması ile birlikte şarj istasyonlarının kurulumuna da çok önem verdiklerini belirterek, “TCDD Teknik A.Ş. Genel Müdürlüğümüz EPDK’dan şarj işletmecisi lisansı aldı. Bakanlığımıza bağlı kurumlara hizmet verecek. Kurulumuna başlanan 200 kilovat gücündeki süper hızlı şarj istasyonları ile vatandaşlarımız elektrikli araçlarını 15-20 dakikada şarj edebilecek. Bu konuda istasyon kurulumlarımız devam ediyor” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından AB fonu ile gerçekleştirilmesi planlanan ‘Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi: Ulaşım Yol Haritası Projesi’ ile ulaşım sektöründe sıfır emisyona erişmeye rehberlik edecek bir yol haritası oluşturulmasının hedeflendiğini de belirten Bakan Uraloğlu, “Proje, üst düzey iklim eylem planlarının hayata geçirilmesini destekleyerek tüm ulaşım türlerinde gerekli eylemlerle ulaşımda 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşılması planlanmaktadır. ‘Karbon Azaltım Yönetimi Projesi’ kapsamında da Bakanlığımıza bağlı olan arazi, tesis ve projelerde karbon emisyon azaltımını sağlama ve mevcut azaltımları gönüllü karbon piyasalarında değerlendirebilecek karbon sertifikaları haline getirilerek oluşan karbon gelirleri ile ulaştırma projelerine kaynak sağlanması hedeflenmektedir.” dedi.

2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi kapsamında havalimanlarında hayata geçirilen çalışmalara değinen Bakan Uraloğlu, “Karbonsuz Havalimanı Projesi” başlatıldığını ve uygulamaları tüm havalimanlarında yaygınlaştırılacağını kaydetti. Bakan Uraloğlu proje çerçevesinde, “Uluslararası ölçekte; ACI (Uluslararası Havalimanları Konseyi) tarafından yürütülen ACA (Havalimanı Karbon Akreditasyonu) Programı kapsamında mevcut durumda toplam 50 havalimanımız sertifikalandırılmıştır. Dünyada 90 Ülkede toplam 557 havalimanının programa dahil olduğu görülmektedir. Türkiye ise toplam 50 havalimanı ile Fransa’dan sonra en yüksek sayıda sertifikaya sahip 2. Ülke konumundayız. Yenilenebilir Enerji çalışmaları kapsamında; 6 Havalimanında toplam 3,5 MW kurulu güçte güneş enerji santrali yapımı tamamlanmış, tüm havalimanlarına GES yapımının yaygınlaştırılması yönünde proje çalışmaları yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi kapsamında, elektrikli araç üretimi ve araç şarj istasyonlarının kurulumunun önemli olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, “Türkiye Yüzyılı doğrultusunda ortaya konulan 2053 net sıfır emisyon hedefi, yerli ve milli elektrikli otomobil TOGG’un üretimiyle ivme kazanmıştır. Bir taraftan elektrikli araç sayısı artarken bir taraftan da bu araçlar için karayolu ağımızda yeterli sayıda şarj istasyonunun kurulmasına yönelik planlama çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi.

Elektrikli araç sayısındaki artış ile birlikte ihtiyaç duyulan şarj talebinin karşılanması için elektrikli araç kullanıcılarının erişimini en üst seviyeye çıkaran, etkili, stratejik bir şarj istasyonlarının konumlandırılmasının önemli olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Kasım ayı itibariyle 5 bin 86 adet elektrikli araç şarj istasyonu ve 10 bin 817 adet şarj soketi ile elektrikli araç kullanıcılarına hizmet veriyoruz. 3 bin 78 adet DC şarj soketi ile yüksek hızda şarj imkânı sağlıyoruz. 2035 yılında her iki araçtan birisinin elektrikli olması beklenmektedir. Elektrikli araç sayısının artışı ile birlikte yol ağımızdaki yüksek hızlı şarj istasyonu sayısının da önümüzdeki yıllarda artacağını göreceğiz” bilgisini verdi.

Türkiye’nin lojistik hareketliliği açısından da bir kavşak noktası niteliğinde olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, “Uluslararası yük taşımacılığında kullanılan elektrikli araçlar için de bu güzergahlarda uygun şarj istasyonlarının kurulması oldukça önemli. Bu konuyla ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile ayrıca bir çalışmamız var. Ağır tonajlı araçlar için yeterli alan ve şarj altyapısının bulunduğu, yüksek hızlı şarj özelliğine sahip şarj istasyonlarını planlayacağız” diye konuştu.

 

 

 

 

Exit mobile version