Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten enflasyon değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en temel önceliklerinin enflasyonla mücadele olduğunu belirterek, enflasyonda düşüş için tarih verdi.

enflasyon degerlendirmesi2 habermeydan

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten enflasyon değerlendirmesi.

TRT World Forum 2023’e katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önemli açıklamalarda bulundu. Programda konuşan Bakan Şimşek, “Gelişmekte olan piyasalara kıyasla Türkiye iyi bir durumda ve bu aynı zamanda Türkiye ileri doğru giderken bir avantaj teşkil ediyor. Piyasalarda hala bir şüphecilik olduğunu biliyorum. Buna saygı duyuyorum. Bu şu demek; bizim onları kazanmak için sonuç almamız lazım. Fakat aylık olarak baktığımızda, enflasyon dinamiği, enflasyon düşüşünün başladığına zaten güçlü bir kanıt gösteriyor. Bu önümüzdeki yılın ikinci yarısında hızlanmaya da devam edecek ve çok görünür olacak bu konuda çok netiz. Buna erişmek için ne yapıyoruz? Geleneksel para sıkılaştırma politikası… Ders kitaplarındaki her şeyi yapıyoruz. Enflasyonu aşağı düşürmek için gerekli her şeyi yapıyoruz. Şuna çok eminim ki enflasyonun düştüğüne dair epey kanıt var” ifadelerine yer verdi.

“Programımızın olumlu yansımaları makro göstergelerde de görülmeye başlandı”

Bakan Şimşek, Türkiye’nin uyguladığı ekonomik programdan bahsederek, “2023 yılı bütçe açığının milli gelire oranla yüzde 6’nın altında olmasını bekliyoruz” dedi. Sahip oldukları fırsatlardan en iyi şekilde faydalanmak için kapsayıcı bir program uygulamaya başladıklarını vurgulayan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

“Sürdürülebilir yüksek büyüme, kalıcı refah artışı ancak ve ancak fiyat istikrarı ile mümkündür. Bu sebeple en temel önceliğimiz enflasyonla mücadeledir. Programız başarılı bir şekilde işliyor. Programın olumlu yansımaları finansal göstergelerin ardından makro göstergelerde de görülmeye başlandı. Büyümede dengelenmeye doğru yol alırken cari açık düşüyor, enflasyonda ivme kaybı var ve rezervlerimiz artıyor. Enflasyondaki eğilim hakkında doğru bilgi veren yıllıklandırılmış çekirdek göstergeler hedeflerimiz ile uyumlu seyrediyor. Enflasyon ile mücadele bir süreç işidir, yıllık enflasyondaki düşüş 2024 yılı ortasından itibaren başlayacak.”

Sözlerine devam eden Mehmet Şimşek, “Kur volatilitesi ciddi bir şekilde azaldı, burada pek çoğunuzun pazar oyuncularının şunu düşündüğünü biliyorum; Merkez Bankası oyun içinde, Merkez Bankası sizin düşündüğünüz gibi bunun içinde değil biz sadece etkileri sağlıyoruz. Türk lirası korumalı mevduat hesaplarından, FX hesaplarına, bunun dışında biz pazarda değiliz” dedi.

Exit mobile version