Hazine Bakanlığı, IBAN ile ticaret yapılmasına izin vermedi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN üzerinden tahsilat yaparak vergi kaçıran 250 mükellefi inceledi ve ilk aşamada 1,5 milyar liralık kayıt dışı kazanç tespit etti. Bu tutar üzerinden 250 milyon lira vergi cezası uygulandı.

maliye bakani habermeydan

Hazine Bakanlığı, IBAN ile ticaret yapılmasına izin vermedi.

AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, Vergi Denetim Kurulu, kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele kapsamında incelemelerine devam ediyor. Kurul, vergi kaçırmak amacıyla fiş ve fatura düzenlememek için müşterilerden IBAN yoluyla tahsilat yapmak isteyen mükellefler üzerinde yürütülen inceleme ve analiz çalışmalarında önemli bir aşamaya geldi. Özellikle “POS çalışmıyor” gibi bahanelerle alacaklarını banka hesapları üzerinden tahsil etmek isteyen mükellefler yakından takip ediliyor.

Banka hesap ve para hareketlerinin analiz edilmesi sonucunda illiyet bağı kuran vergi müfettişleri, ilk aşamada belirlenen 250 mükellef üzerinde incelemelerini genişletti. Bu kapsamda elde edilen ilk verilere göre, 1,5 milyar liralık kazancın kayıt dışı bırakıldığı belirlendi ve bu tutar üzerinden 250 milyon lira vergi cezası kesildi. IBAN’a yönlendirilerek kayıt dışı bırakılan kazançların farklı sektörlere ait işletmelere ait olduğu tespit edildi. Örneğin, üç büyük ilde şubesi olan lüks bir restoran zinciri, değerli taş ve kuyumculuk alanında faaliyette bulunan bir markanın şubesi, büyük bir yedek parça alım satım işletmesi, düğün-organizasyon işletmeleri, sosyal medya fenomenleri, sanal pazar işletmeleri ve gayrimenkul ile araç alım-satımı yapan gerçek kişiler dikkat çekti.

İnceleme sürecinde, bazı para transferlerinin kripto para aracı kuruluşları, ödeme hizmeti sunan kuruluşlar, sermaye piyasası aracı kurumları ve yatırım hesaplarından geldiği saptandı. Ayrıca, şans oyunu bayilerine yapılan transferler ve eş ile akrabalar tarafından yapılan transferler de bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde, çeşitli bahanelerle ödemelerini banka hesaplarından almak isteyen ve müşterilerine fiş ve fatura düzenlemeyerek vergi kaçıran mükellefler için incelemelerin genişletilerek sürdüğünü belirtti. Şimşek, “Hesaplara gelen paraların başkalarına ait olduğunu belirten kişiler ve firmalar yönüyle de incelemeler devam edecek.” dedi.

Vergi kaçırmak amacıyla IBAN yerine nakit ödeme talep eden ve fiş-fatura düzenlemeyen mükellefler için de takipte olduklarını belirten Şimşek, gelen ihbarlara göre incelemelerin süreceğini ve kayıt dışı çalışan her mükellefe ulaşacaklarını vurguladı. Şimşek, vergi kayıp ve kaçağına yol açarak haksız kazanç sağlayan ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade ederek, “Bakanlık olarak kayıt dışı yöntemlerle tahsilat yaparak vergisini ödemeyen işletmeleri yakından izliyoruz. Alacaklarınızı vergi dışı bırakacak şekilde IBAN ya da banka hesapları üzerinden tahsilat yapmayın, kayıt dışı faaliyetlere ortak olmayın. Vergide adaleti artırmaya ve kayıt dışılığı azaltmaya yönelik yaygın ve yoğun denetimlerimiz tavizsiz ve güçlü şekilde devam edecek.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version