Güneş paneli ithalatında yeni düzenleme

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, belirli ülkelere yapılan güneş paneli ithalatında, üretici firmalara yönelik dampinge karşı ek vergiler uygulanacak.

gunes paneli habermeydan

Güneş paneli ithalatında yeni düzenleme…

Ticaret Bakanlığı, “bir modül halinde birleştirilmiş veya panolarda düzenlenmiş fotovoltaik hücreler” (güneş panelleri) ithalatında, bazı ülkelere yönelik üretici firmalar bazında farklı oranlarda dampinge karşı vergi uygulanacağını duyurdu.

Resmi Gazete’de yayımlanan ithalatta haksız rekabetin önlenmesine dair tebliğe göre, yürütülen soruşturmanın ardından Malezya, Vietnam, Tayland, Hırvatistan ve Ürdün menşeli üretici firmalara yönelik dampinge karşı ek vergiler belirlendi.

Malezya’da Jinko Solar Technology Sdn Bhd, Vietnam’da Vina Solar Technology Company Limited, JA Solar Vietnam Company Limited ve Trina Solar Energy Development Company Limited, Tayland’da ise Trina Solar Science & Technology (Thailand) Ltd. dışındaki firmalardan yapılan ithalatlarda metrekare başına 25 dolar dampinge karşı vergi uygulanacak. Bu firmalardan yapılan ithalatlar için ise herhangi bir ek vergi öngörülmedi.

Hırvatistan ve Ürdün’den yapılan ithalata firma ayrımı yapılmaksızın metrekare başına 25 dolar dampinge karşı vergi getirildi. Çin menşeli güneş paneli ithalatında ise, ihracatçı firmalara göre metrekare başına 20 ila 25 dolar arasında değişen dampinge karşı vergiler hâlâ yürürlükte bulunuyor ve bu önlemler ithalatta haksız rekabetin önlenmesine yönelik mevzuat kapsamında güncellenebilecek.

Exit mobile version