“Gramaj Oyunu”nu gizleyen ürün tanıtımlarına izin verilmiyor

Ticaret Bakanlığı, ambalajlı ürünlere yönelik denetimlerini artırırken, Reklam Kurulu da bu ürünlerin tanıtımlarını yakından izleyerek "gramaj oyunu"nu gizleyenlere cezai yaptırımlar uyguluyor.

gramaj oyunu habermeydan

“Gramaj Oyunu”nu gizleyen ürün tanıtımlarına izin verilmiyor.

Reklam Kurulu, ambalajlı gıda ürünlerinde adet, uzunluk ve hacim gibi içeriklerde yapılan değişikliklere rağmen bu değişikliklerin gizlendiği yanıltıcı tanıtımları denetliyor. Gıda ürünlerinin ambalajları, ilgili yönetmelik gereği “reklam mecrası” olarak kabul edilmekte ve üzerindeki tüm ifadeler ile görseller “ticari reklam” niteliği taşımaktadır.

Reklam Kurulu, bu ürünleri tüketici şikayetleri, rakip firmalardan gelen başvurular ve resen denetimler yoluyla incelemekte. İncelemeler sonucunda, ambalajlarında gıda mevzuatına aykırı sağlık beyanları bulunan, katkı maddesi içermesine rağmen katkısız olduğu izlenimi veren, “hakiki” veya “gerçek” gibi abartılı ifadeler kullanan, işlenmiş gıdalarda “doğal” ifadesine yer veren ve aşırı tüketimi teşvik eden gıdaları çocukların ilgisini çekecek şekilde ambalajlayan firmalara çeşitli yaptırımlar uygulanıyor. Ayrıca, saygın kurum ve kuruluşların onayını ima eden ifadeler ve logolar kullanan firmalar da hedef alınıyor.

Tüketiciler, şikayetlerini ilgili kuruma iletebiliyor. Tespit edilen ihlallerde, üretici ve satıcı firmaların savunmaları alınırken, mevzuata aykırı her bir reklam için 54 bin 987 lira, haksız ticari uygulamalar için ise 550 bin 59 lira idari para cezası veriliyor.

Bu yıl, ambalajlı ürün tanıtımlarıyla ilgili 22 dosya incelendi; yanılttığı tespit edilen 17 dosyadan 14’üne durdurma cezası uygulanırken, 3 dosya hakkında hem durdurma hem de toplamda 660 bin 33 lira idari para cezası verildi.

Bakanlık yetkilileri, tüketicileri ambalaj ve etiket bilgilerini dikkatle incelemeleri konusunda uyarırken, şüpheli durumlarda ilgili kurumlara başvurmalarını tavsiye ediyor. Şikayetler, yazılı olarak veya e-Devlet üzerinden çevrimiçi yapılabiliyor. Ticari reklama ilişkin başvurularda, şikayet edilen tanıtımlara dair bilgi ve belgelerin sunulması gerekiyor.

Exit mobile version