FTX’te Hacker Skandalı Patlak Verdi!

Geçtiğimiz aylarda resmen iflasını açıklayan FTX; iflas süreci sonrasında önemli oranda kripto varlığın kendilerinden çalındığını açıkladı.

ftx 1

2022’nin ikinci yarısında yaşanan iflas krizi, kripto para sektörünün çalkalanmasına yol açmıştı. FTX’in iflasıyla başlayan süreç, FTX içerisinde varlıkları bulunan birçok kripto para oluşumunu da derinden etkiledi. Son yapılan açıklamalarla birlikte, FTX’in içerisinden çıkan krizin daha büyük boyutlara da ulaştığı ortaya çıktı. İflas ve yargılama süreci günümüzde de devam eden FTX’in yaptığı açıklamada; iflas süreci sonrasında kripto para borsalarından 400 milyon dolara yakın değerde varlığın hackerlar tarafından kaybedildiği belirtildi.

Uluslararası kripto para borsalarında 323 milyon, ABD piyasalarında ise 90 milyon dolarlık kripto paranın bilgisayar korsanları tarafından yok edildiğini söyleyen FTX; bu durumun kripto para piyasasında azımsanmaması ve üzerinde durulması gerektiğinin altını çizdi. Kendi iflasları sonrasında yaklaşık 5 milyar dolarlık likit varlıklarının geri alındığını da söyleyen firma, kripto sektöründeki açıkların çok daha fazla sorun yaşatabileceğini vurguladı. Özellikle de bilgisayar korsanları ve art niyetli oluşumların, bu piyasada problemli işlemler yaptığı da açıklamada geçen detaylar arasındaydı.

FTX, Kasım’da İflas Açıkladı!

Kasım 2022’den bu yana süregelen iflas süreciyle konuşulan FTX; hem ABD hem de uluslararası piyasalarda yargıya intikal eden bir sürecin de içerisine girdi. Firmanın CEO’su Sam Bankman-Fried’in istifasıyla başlatılan iflas süreci, ünlü iş insanının tutuklanmasına kadar gelen başka bir sürecin de tetikleyicisi olmuştu. Kripto para sektöründeki dolandırıcılıklar nedeniyle ülkemizde başlatılan soruşturmalarda da; dosya içerisindeki en bilinen davalı ismin Sam Bankman-Fried olduğu konuşulmuştu.

ABD hükümeti tarafından başlatılan soruşturma sonrasında Bahamalar’da gözaltına alınan Sam Bankman-Fried; 12 Aralık’tan bu yana tutuklu bulunuyor. 3 Ocak’ta görülen ilk duruşmada ifade veren Bankman-Fried, kendisi için açılan dolandırıcılık davalarının tamamını reddetti. Ancak hem ABD hem de uluslararası kripto para piyasasında yaşanan kaybın başlıca sebebi olarak da; FTX ve FTX’in bağlantılı olduğu kuruluşlar görülmekte. Yakın dönemde burada bulunan tüm likit kaynakların tasfiye edildiği bilinse de; buna rağmen borsa içerisindeki açık kapatılamadı.

ABD kripto fonları içerisinde yaklaşık 8 milyar dolarlık kayıp olduğu tespit edildi. Müşteri fonlarında yaşanan bu kaybın büyük bir kısmının FTX kaynaklı işlemlerle yaşandığı öngörülse de; FTX’in yaptığı açıklamayla birlikte hacker oluşumları da bu yöndeki iddiaların şüphelisi oldu. Ancak FTX’in belirttiği miktar ve kayıp olduğu bilinen miktar arasındaki büyük fark; kaybın yaşanabileceği diğer alanların incelenmesi gerekliliğini de ortaya koydu. ABD’li yetkililerin yakın dönemde dava süreçlerini başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Exit mobile version