Fed tutanaklarında öne çıkan ‘enflasyon riski’ uyarısı

Fed'in son toplantısına ait tutanaklar, banka yetkililerinin politika duruşunu hızlı bir şekilde gevşetmenin beraberinde getirebileceği risklere vurgu yaparak bu konuda dikkatli olunması gerektiğini gösterdi.

fed habermeydan

Fed tutanaklarında öne çıkan ‘enflasyon riski’ uyarısı…

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 30-31 Ocak 2024 tarihlerinde düzenlediği toplantıya ait tutanakları yayımladı. Tutanaklarda, politika faizinin 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulduğu ve ekonomik görünümün aralık ayı projeksiyonundan biraz daha güçlü olduğu ifade edildi.

Enflasyon tahminine ilişkin risklerin hafif yukarı yönlü olduğu belirtilen tutanaklarda, enflasyonun 2023’ün büyük bölümünde beklentilere yakın seyretse de, Fed yetkililerinin enflasyonun düşürülmesinde beklenenden daha uzun sürebilecek bir süreçle karşılaşılabileceği ihtimaline odaklandığı vurgulandı. Tutanaklarda, politika kısıtlamaları ve arz koşullarındaki iyileşmelerin devam ettiği, enflasyon verilerinin olumlu bir yönde ilerlediği, ancak ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve enflasyon risklerine karşı dikkatli olunduğu kaydedildi.

Fed yetkililerinin tutanaklarda, politika faizinin muhtemelen “zirvede” olduğuna inandıkları ve genel olarak enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye ilerlemesine güven kazanana kadar federal fon oranı hedef aralığını düşürmeye yönelik bir beklenti içinde olmadıkları ifade edildi. Tutanaklarda, bazı Fed yetkililerinin özellikle toplam talebin güçlenmesi veya arz tarafındaki iyileşmenin beklenenden fazla yavaşlaması durumunda, fiyat istikrarına yönelik ilerlemenin durma riskine dikkat çektikleri belirtildi.

Fed yetkililerinin kısıtlayıcı para politikası duruşunun ne kadar süre sürdürülmesi gerektiğine ilişkin belirsizliğin altını çizdiği kaydedilen tutanaklarda, “Çoğu yetkili, politika duruşunu gevşetmek için çok hızlı hareket etmenin risklerine dikkati çekti ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye düşüp düşmediğine karar verirken gelen verileri dikkatle değerlendirmenin önemini vurguladı. Ancak birkaç yetkili, aşırı kısıtlayıcı duruşun çok uzun süre sürdürülmesinin ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklere işaret ettiğini belirtti.” ifadesi kullanıldı.

Exit mobile version