Fed faizi son 20 yılın en yüksek seviyesine yükseltti

ABD Merkez Bankası (Fed), piyasaların büyük bir merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, beklentilere paralel bir şekilde 25 baz puanlık faiz artırımına gitti.

Fed faizi son 20 yilin en yuksek seviyesine yukseltti habermeydan

Fed faizi son 20 yılın en yüksek seviyesine yükseltti.

Fed enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,25 – 5,50 aralığına çıkarttı. Karar oybirliği ile alındı. Bu seviye, son 22 yılın en yüksek faizi olarak kayıtlara geçti.

Böylece Fed, Mart 2022’den bu yana yaptığı 12 toplantının 11’inde toplamda 525 baz puanlık faiz artışına imza atmış oldu. Karar sonrasında ons altın fiyatları sınırlı bir artışla 1972 dolar seviyesine yükseldi.

ABD Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

”Ekonomik aktivite ılımlı bir hızla büyüdü. İstihdam artışları son aylarda güçlüydü, işsizlik oranı düşük olmaya devam ediyor.

Gelecekteki eylemler sıkılaştırmanın etkisini, ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı. Önceki açıklamalarda yer alan planlar çerçevesinde tahvil varlıklarımızı azaltmaya devam edeceğiz.

Sıkı kredi şartlarının ekonomik aktivite üzerinde, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratması büyük olasılık, bu etkinin büyüklüğü belirsiz olmaya devam ediyor.”

 

 

Exit mobile version