Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası Fed, merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Buna göre, Fed politika faizini yüzde 5,25-5,5 aralığında sabit bıraktı.

Fed faiz kararini acikladi habermeydan

Fed faiz kararını açıkladı.

ABD Merkez Bankası Fed, Aralık ayı toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu. Karar oybirliğiyle alındı. Beklenti de faizlerin değişmemesi yönündeydi. Banka gelecek yıl için 3 faiz indirimi öngördü.

Fed bu yıl için büyüme tahminini yukarı yönde, gelecek yıl için aşağı yönde revize etti. 2023 tahmini yüzde 2,1’den yüzde 2,6’ya, 2024 için yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e revize edildi. 2025 büyüme tahmini değişmeyerek yüzde 1,8’de kalırken 2026 tahmini yüzde 1,8’den yüzde 1,9’a yükseltildi.

Fed dot plot olarak bilinen noktasal grafiklerde 2024’te 3 faiz indirimi öngördü. Fed yetkilileri 2025 ve 2026’da da faiz indirimleri öngördü.

2023 enflasyon beklentisi yüzde 3,3’ten yüzde 2,8’e, 2024 beklentisi yüzde 2,5’ten yüzde 2,4’e düşürüldü.

Çekirdek enflasyon beklentisi bu yıl için yüzde 3,2’ye, 2024 beklentisi de yüzde 2,4’e düşürüldü.

“Enflasyon yavaşladı ancak yüksek kalmayı sürdürdü”

Açıklamada, son göstergelerin ekonomik aktivitedeki büyümenin güçlü temposunun üçüncü çeyrekte yavaşladığına işaret ettiği belirtildi.

İstihdam kazanımlarının yılın başından bu yana yavaşladığı ancak güçlü kalmayı sürdürdüğü kaydedilen açıklamada, işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiği aktarıldı. Açıklamada, enflasyonun yıl boyunca yavaşladığı ancak yüksek seyrini koruduğu ifade edildi.

Powell’dan açıklama

Fed Başkanı Jerome Powell, karar sonrasında kameraların karşısına geçti. Powell’ın konuşmasından satır başları şöyle:

– Yüzde 2 enflasyona dönme hedefimize tamamen bağlıyız. Enflasyon hâlâ yüksek ve izleyeceği patika belirsiz.

– Son birkaç aydaki düşük enflasyon okumaları memnuniyet yarattı.

– Sınırlayıcı duruşumuz ekonomik aktivite ve enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı yaratıyor.

– Attığımız adımlar politika faizini sınırlayıcı bölgeye getirdi. Yaptığımız sıkılaştırmanın tam etkileri henüz hissedilmedi.

– Enflasyonun yüzde 2 patikasında olduğuna inana kadar politikayı sınırlayıcı tutacağız. Temkinli şekilde durmaya devam edeceğiz.

– Eğer uygun olur ise politikayı daha da sıkılaştırmaya hazırız. FOMC üyeleri daha fazla faiz artırımı olasılığını masadan kaldırmak istemedi.

– Şu anda politika faizimizin tepe noktasına yakın olduğuna inansak da geçmişte döngü bize sürprizler yaptı.

– İşgücü piyasası hala sıkı, ancak daha iyi bir dengeye geliyor. Nominal ücret büyümesi yavaşlamaya başlamış görünüyor. Politika yapıcılar işgücü piyasasında yeniden dengelenmenin devam etmesini bekliyorlar.

Exit mobile version