FAO’ya göre küresel gıda fiyatlarında sınırlı düşüş gerçekleşti

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Gıda Fiyat Endeksi'nin, bitkisel yağ ve süt ürünlerine olan talep artışına rağmen, şeker, et ve tahıl ürünlerine yönelik talebin düşmesi nedeniyle ağustosta sınırlı bir düşüş yaşadığını bildirdi.

kuresel gida fiyatlari habermeydan

FAO’ya göre küresel gıda fiyatlarında sınırlı düşüş gerçekleşti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimin izlendiği Küresel Gıda Fiyat Endeksi’nin ağustos ayı sonuçlarını açıkladı. Endeks, ağustosta önceki ayın revize edilmiş seviyesine göre 0,3 puan azalarak 120,7 puan değerine geriledi.

Küresel gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 1,1 düşerken, endeksin ağustosta sınırlı bir düşüş kaydetmesinde şeker, et ve tahıl ürünlerine yönelik düşen talebin, bitkisel yağ ve süt ürünlerine yönelik talep artışına göre daha etkili olması rol oynadı.

Tahıl Fiyat Endeksi, ABD ve Arjantin gibi ana ihracatçı ülkelerdeki iyi hasat beklentileriyle ağustosta önceki aya göre yüzde 0,5 azaldı.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, soya ve ayçiçeği yağlarındaki düşüşüne rağmen palmiye yağındaki artış nedeniyle yüzde 0,8 yükseldi.

Şeker Fiyat Endeksi, Hindistan ve Tayland’daki yüksek üretim ve uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş sayesinde yüzde 4,7 geriledi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, süt tozu, peynir fiyatları ve tereyağı talebindeki artışlarla ağustosta yüzde 2,2 artış gösterdi.

Et Fiyat Endeksi ise kümes hayvanları, büyükbaş, küçükbaş ve domuz etlerindeki düşüşle birlikte yüzde 0,7 geriledi.

Exit mobile version