EYT Düzenlemesi Yolda: Kadınlara 20, Erkeklere 25 Yıl Şartı!

Türkiye'de milyonların beklediği EYT düzenlemesinin gerçekleşme ihtimali gün geçtikçe artıyor.

eyt 1

Türkiye’de son birkaç yıldır en çok beklenen yasal düzenlemelerin başında, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi gelmekte. Yıllardır verdikleri mücadelenin karşılığını almak isteyen EYT mağdurları, meclisten geçmesi planlanan yeni düzenleme sayesinde haklarını alabilecek. Emeklilik haklarını alabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileriyle uzun süredir temas kuran ve öneriler götüren EYT dernekleri; bu yılın bitmesini beklemeden bakanlığın düzenlemesi sayesinde amaçlarına ulaşmış olacak.

Geçtiğimiz günlerde emeklilikte yaşa takılanlar hakkında sorulan soruları yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren yasal düzenlemenin kısa bir süre içerisinde resmiyet kazanacağını açıkladı. Bakan Bilgin’in verdiği müjdeyle birlikte; EYT mağdurlarının büyük bir kısmının doldurduğu primler emekli maaşına dönüşebilecek. Uzun yıllar boyunca sigorta primi ödeyen memurlar, SSK’lılar, Bağ-Kur’lular ve tarım sigortalılar; bu düzenlemeyle birlikte emeklilik hakkını elde edebilecek.

EYT Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999 tarihini emeklilik konusunda merkez noktası belirleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; yaptığı düzenlemede EYT mağdurlarının maksimum seviyede kapsanması amacıyla bu tarihi öngördü. Bu tarihten önce devlet kayıtlarına göre çalışma hayatına başlayan işçi, memur, esnaf veya çiftçi; SGK kayıtlarındaki prim günü baz alınarak emeklilik hakkı elde edebilecek. Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yılı doldurmuş olan ve emeklilik hakkında yaşa takılmış olanlar; bakanlığın çizdiği sınırlar çerçevesinde kademeli bir emeklilik sistemine girecek.

Yaş haddinin dolacağı süreye kadar prim ödeme şartı geçerli kalacak sigortalı işçiler; yasal sürenin dolması durumunda kademeli emeklilik sistemine dahil edilecek. Yaş haddinin geleceği süre zarfına dek maaş alma hakkına erişmesi beklenen EYT mağdurları, bu yeni düzenleme sayesinde ek gelir elde etme fırsatına erişmiş olacak. Ödedikleri prim oranında maaşlarının artacağı bir sisteme dahil olan EYT’liler; yaş haddinin dolmasıyla birlikte prim ödemeyi bırakacak ve emeklilik hakkı elde ettiği çalışma grubunun standart maaşını elde edecek.

EYT Düzenlemesine Farklı Sigorta Eklemesi De Yapılacak!

Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti tüm Türkiye’de konuşulan konuların başında gelmekte. Ancak emekliliği farklı sigorta kurumlarından yapılan vatandaşlar da, benzer bir emeklilik sorunuyla karşı karşıya. Bu sorunun da çözümü için çalışmalar yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; 1999 yılından önce banka sigortalarına dahil olan, Bağ-Kur kapsamında işyeri açan ve sonrasında kapatması veya şirket ortağı olması nedeniyle kişileri de bu pakete dahil etti.

EYT paketi sayesinde haklarını alabilecek kişiler arasında yer alan Bağ-Kur ve kurum sigortası mağdurları; düzenlemenin TBMM’den geçmesiyle birlikte, diğer EYT mağdurlarıyla aynı sistem içerisine dahil edilecek. Farklı kurumlarda edinilen sigorta mağdurlarının, hizmet süresi içerisindeki son 2 bin 520 günü hangi kurumda geçirdiğini SGK kurumlarına ibraz etmek zorunda. Aksi halde yapılan yeni düzenlemeye dahil olma haklarını kaybetme ihtimalleri bulunuyor. Prim ekletme opsiyonunu da getiren bu yasal düzenleme, maaşlarını arttırmak isteyen emeklilerin yardımına yetişme iddiasını taşıyor.

Exit mobile version