Eylülde Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon azaldı

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon, eylül ayında düşüş gösterdi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, enflasyon oranı eylülde yıllık bazda azaldı ve enerji fiyatlarındaki gerileme bu düşüşte önemli rol oynadı. Ekonomistler, enflasyondaki bu yavaşlamanın Avrupa Merkez Bankası'nın para politikasını gevşetmesi için bir fırsat olabileceğini değerlendiriyor.

euro bolgesi habermeydan

Eylülde Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon azaldı.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’ne ilişkin eylül ayı enflasyon öncü verilerini yayımladı. Buna göre, Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon, ağustosta yüzde 2,2 iken, eylülde yüzde 1,8’e geriledi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylülde aylık bazda ise yüzde -0,1 olarak kaydedildi. Açıklanan bu rakamlar, piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşti.

Enflasyonun bileşenlerine bakıldığında, yıllık bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 4 ile hizmet sektöründe görüldü. Bu sektörü yüzde 2,4 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,4 ile enerji dışı sanayi ürünleri izledi. Enerji fiyatları ise yüzde 6 oranında geriledi.

Çekirdek enflasyon, yani enerji, gıda, alkol ve tütün ürünleri hariç tutulduğunda, eylülde yıllık yüzde 2,7, aylık yüzde 0,1 olarak ölçüldü.

AB uyumlu enflasyon verilerine göre, eylülde Belçika’da yüzde 4,5, Hollanda’da yüzde 3,3, Estonya’da yüzde 3,2, Yunanistan ve Hırvatistan’da yüzde 3, Almanya’da yüzde 1,8, İspanya’da yüzde 1,7, Fransa’da yüzde 1,5 ve İtalya’da yüzde 0,8 oranında enflasyon gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise orta vadede yüzde 2’lik enflasyon hedefini koruyor.

Exit mobile version