Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon düşüş gösterdi

Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustos ayında yıllık bazda yüzde 2,2'ye düştü.

euro bolgesi habermeydan

Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon düşüş gösterdi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi’nde ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 2,2’ye geriledi. Temmuz ayında bu oran yüzde 2,6 idi. Ağustos ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,1 olarak ölçüldü. Piyasa beklentileri, yıllık enflasyonun yüzde 2,2, aylık enflasyonun ise yüzde 0,2 olacağı yönündeydi.

Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon ise ağustosta yıllık yüzde 2,8, aylık yüzde 0,3 seviyesinde kaydedildi.

Avrupa Birliği (AB) genelinde ise temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 2,8 iken, ağustosta yüzde 2,4’e düştü. AB’de TÜFE, ağustos ayında aylık bazda yüzde 0,1 olarak belirlendi.

Enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, Euro Bölgesi’nde hizmetlerde yıllık enflasyon yüzde 1,88 ile en yüksek seviyede gerçekleşirken, gıda, alkol ve tütün ürünleri yüzde 0,46, enerji dışı sanayi ürünleri yüzde 0,11 ve enerji ürünleri ise yüzde eksi 0,29 olarak ölçüldü.

Ağustos ayında yıllık enflasyonun en yüksek olduğu ülkeler Romanya (yüzde 5,3), Belçika (yüzde 4,3) ve Polonya (yüzde 4) oldu. Öte yandan, İtalya’da yıllık enflasyon yüzde 1,2, Almanya’da yüzde 2, Fransa’da yüzde 2,2 ve İspanya’da yüzde 2,4 olarak kaydedildi.

Exit mobile version