EPDK’den elektrik tüketici hizmetlerine yönelik yeni düzenlemeler…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair düzenlemeyi Resmi Gazete’de yayımladı. Düzenlemeyle, yönetmelikte geçen “tüketimi düşük” ifadesi “yıllık tüketimi 100 bin kilovatsaatin altında olan” şeklinde netleştirildi. Ayrıca, serbest tüketicilerin yıllık elektrik tüketimi 100 bin kilovatsaatin altında olanlar için kullanılan “tüketimi düşük serbest tüketici” tanımı yönetmelikten tamamen kaldırıldı.
Serbest Tüketiciler İçin Yeni Platform
Yönetmelik kapsamında, serbest tüketiciler elektrik enerjisi ve kapasite ihtiyaçlarını tedarikçilerle ikili anlaşmalar yaparak karşılayabiliyorlardı. Yeni düzenlemeyle birlikte, tüketicilerin korunması, piyasa rekabetinin ve şeffaflığın artırılması amacıyla bir platform kurulması kararlaştırıldı. Bu platform sayesinde tüketiciler, tedarikçilerden gelen ikili anlaşma tekliflerini inceleyip karşılaştırabilecek ve kolayca anlaşma yapabilecek.
Platform, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafından kurulup işletilecek. Tedarikçilerin tekliflerini platform üzerinden iletmeleri durumunda, tüketiciler bu teklifleri kabul ederek tedarikçilerle doğrudan ikili anlaşmalar gerçekleştirebilecek.
Aynı yönetmeliğin perakende satış sözleşmesine ilişkin 22’nci maddesinde de değişikliğe gidildi. “Perakende satış sözleşmesinin kurulması” olarak yeniden adlandırılan maddeye göre, perakende satış sözleşmesi yazılı veya mesafeli olarak kurulabilecek.
Yazılı olarak kurulmak istenen perakende satış sözleşmesi, sözleşme ekinde yer alan Sözleşme Kurma Formu’nun el yazısıyla veya güvenli elektronik imza ile imzalanmasıyla kurulacak. Formun bir nüshası, sözleşmenin kurulduğu gün kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısıyla ilgili tüketiciye verilecek. Tüketicinin talep etmesi halinde sözleşme, tamamının tüketiciye sunulması ve imzalanmasıyla kurulacak.
Sözleşme örneği ve ekleri, tüketici talebine göre elektronik postayla ya da sözleşme süresince görüntülenmek üzere kısa mesaj aracılığıyla gönderilecek. İlgili sözleşme ve ekleri TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından sağlanan zaman damgası ile saklanacak.
Görevli tedarik şirketi kurulan sözleşmeleri kayıt altına almak suretiyle aynı gün içerisinde dağıtım şirketine bildirecek. Sözleşmenin kurulmasına dair ispat yükümlülüğü görevli tedarik şirketine ait olacak.
Güvence bedelinin hesaplanmasında da değişikliğe gidildi. “Görevli tedarik şirketi ile sözleşme imzalayan tüketicinin” ifadesi, “perakende satış sözleşmesi kapsamında” şeklinde değiştirildi.