EPDK’dan fatura ödemelerini düzenli yapana güzel haber

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), taslak çalışması kapsamında, fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni yapacakları sözleşmelerde güvence bedeli alınmamasının planlandığını bildirdi.

epdk habermeydan

EPDK’dan fatura ödemelerini düzenli yapana güzel haber…

EPDK’nın açıklamasına göre, kurum Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikleri içeren taslağı resmi internet sitesinden kamuoyu görüşüne sundu. Bu süreçte 15 gün boyunca ilgili kurumlar ve sektörden görüşler toplanacak, ardından gerekli değişiklikler yapılarak nihai karar verilecek.

Taslakla birlikte, fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni yapılacak sözleşmelerde güvence bedeli alınmayacağı planlanıyor. Şu anki uygulamada mesken aboneleri için 680-1135 TL arasında güvence bedeli alınıyor. Borç nedeniyle sözleşmesi iptal edilen aboneler ise yeni abonelik için %50 daha fazla güvence bedeli ödüyor.

Ayrıca, yabancı uyruklu tüketicilerin genellikle aboneliği sonlandırıp kullanım yerini terk etmesinin yasal takibe konu olacak borç miktarını artırdığını belirleyen EPDK, yeni bir önlem aldı. Taslağa göre, tahsilat riski sebebiyle yabancı uyruklu tüketicilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedelinin %50 daha fazlası alınacak. Fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri ise bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödeme yükümlülüğünden muaf olacaklar.

Değişikliklerle birlikte sektörün dijital dönüşümü desteklenerek kağıt ve zaman israfının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yeni düzenlemeye göre, yüz yüze yapılan ve çok sayfalı perakende satış sözleşmeleri aboneye imza için zorunlu tutulmayacak; bunun yerine özet niteliğinde bir sayfa aboneye sunulacak ve sözleşmenin tamamı dijital ortamda iletilerek aboneye iletilecek.

Sonlandırılan perakende satış sözleşmelerinde unutulan ve iade edilemeyen güvence bedelleri hak sahiplerine ulaştırılmaya çalışılacak. Hak sahibine ulaşılamaması durumunda ise bu tutar, tarife düşüşü olarak tüm tüketicilere yansıtılacak.

Kaçak elektrik kullanımına yönelik de yeni tedbirler getirilen taslakta, dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanacak ve kaçak elektrik kullanımı ceza katsayısı artırılacak. Yüksek kaçak oranı olan bölgelerde teknolojik imkanlarla kaçak kullanım tespit edilerek önlenmeye çalışılacak. Borç sahibine bildirim yapılmadan dağıtım şirketi tarafından yasal takip işlemi başlatılmayacak, öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek ve ödenmemesi halinde icra yoluyla işlem yapılacak.

Exit mobile version