2022 yılında ülkemizin en önemli problemlerinin başında gelen enflasyon, Ağustos ayında da kendisini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) kamuoyuyla paylaştığı verilere göre; enflasyon oranı aylık yüzde 1.46 yükseldi. Yıllık bazda ise bu oran yüzde 80.2’ye çıktı. Bu yılın en yüksek enflasyon seviyesi bir kez daha aşılırken, bu rakamla birlikte son 24 yılın enflasyon rekoru da kırıldı. Aralık ayına göre yüzde 47.85 seviyesine gelen enflasyon, on iki aylık ortalamalarda ise yüzde 54.69’u buldu. TÜİK’in açıkladığı rakamlarla oldukça yüksek boyutlara ulaştığı görülen enflasyon; yılın geri kalan kısmında da zorlu süreçler yaşatabilir.
Ağustos ayının en çok artan yüzdelerinden biri de, üreticilerin nezdinde işleyen enflasyon rakamları oldu. Tıpkı tüketici enflasyonu gibi ülkede etkisini yoğun bir şekilde hissettiren üretici enflasyonunda, TÜİK’in değerlendirmesiyle birlikte üç haneli rakamlara tam anlamıyla yerleşildi. Bir önceki aya oranla yüzde 2.41 oranında artan üretici giderleri, yıl toplamında ise yüzde 143’lük rakamları görmekte. TÜİK’in belirlediği kıstaslar ile de ciddi rakamlar görülürken; bir yandan da enflasyonun farklı kıstaslarla değerlendirilmesi gerektiği söylenmekte.
ENAG: Enflasyon Yüzde 181
Alanında profesyonel isimlerin bağımsız bir inisiyatif olarak kurduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG); bu ayki enflasyon rakamlarında da TÜİK’ten çok daha yüksek bir rakam verdi. Geçtiğimiz ay itibarıyla yüzde 5.86 artış olduğunu öngören ENAG; yıllık toplamında ise yüzde 181 seviyesine ulaşıldığını açıkladı. Son 12 aylık konumda bu rakamların elde edildiğini belirten ENAG yetkilileri; Ocak ayından bu yana ise yüzde 91.62 rakamına gelindiğini belirtti. Tüketici Fiyat Endeksi’ni (E-TÜFE) sosyal medya platformlarından paylaşan ENAG; detaylı bilgileri ise hafta içerisinde kamuoyuna sunacak.
Enflasyon Rekoru Ulaşımda!
12 aylık enflasyon hesaplamalarında, en yüksek artışın ulaşım sektöründe olduğu belirlendi. Ana grup olarak bir yılın en büyük ivmesini yakalayan ulaşım sektörü; toplamda yüzde 116.87 oranında artış gösterdi. Bu rakamlarla vatandaşlara zor anlar yaşatan toplu taşıma, akaryakıt, otomotiv gibi alanlar; aynı oranda tüketiminin azalmasıyla da dikkat çekmekte. Ağustos 2021’in sonundan bu yana en az artışın göründüğü alan ise; haberleşme piyasası oldu. Ortalama yüzde 27.05’lik bir artış yaşanan haberleşme alanı; vatandaşların internet, telekomünikasyon gibi alanlardan daha az darbe yemesini sağladı.
2022 Ağustos’un rakamlarında ise, yıllık toplama oranla daha değişik bir profil çizilmekte. Geride kalan ayda yüzde 7.01’lik artış trendi yakalayan sağlık sektörü ilk sırada. İlaç sektörünün dövizden etkilenmesi ve üretim sorunlarının artması, bu sektörün enflasyon oranında zirveyi görmesine neden olarak söylenmekte. Ulaştırma sektörü ise; 12 aylık periyodun aksine, bu ayki enflasyon listesinde son sırada yer alıyor. -1.78 yüzde yakalayarak stabilize olan bu sektörde ise; ABD bazlı akaryakıt fiyatı indirimlerinin etkili olduğu dile getiriliyor.
Eylül ayının enflasyon oranlarının açıklanacağı bir sonraki ayda; yılın son çeyreğine resmen girilmiş olacak. Bu süre zarfına kadar, hükûmetin enflasyon için hamleler yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin olağan toplantısında da enflasyon için yeni önlemler tasarlanacak. Bu sebeple de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin hafta içerisinde yapacağı açıklamalar merakla beklenecek.