Emekli ve memur için 3 aylık enflasyon verisi açıklandı

Eylül ayının enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon eylülde aylık bazda yüzde 2,97 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 51,97'den 49,38'e geriledi. Böylece yıllık enflasyon 3 yıl sonra politika faizinin altına inmiş oldu. Peki memur ve emeklilerin zam oranı ne olacak?

emekli memur zam habermeydan

Emekli ve memur için 3 aylık enflasyon verisi açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Eylülde enflasyon aylık bazda yüzde 2,97 artarken, yıllık enflasyon yüzde 51,97’den 49,38’e geriledi. Bu durum, yıllık enflasyonun Temmuz 2021’den bu yana ilk kez politika faizinin altına düştüğünü gösteriyor. Merkez Bankası, eylül ayında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutmuştu. Ağustos ayında ise aylık enflasyon yüzde 2,47 artış göstermiş ve yıllık enflasyon yüzde 61,78’den yüzde 51,97’ye gerilemişti.

Eylül ayı enflasyon rakamları, memur, memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı hesaplamaları açısından kritik öneme sahip. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada, üç aylık enflasyonda kümülatif artışın yüzde 8,92 olduğunu belirtti. Eğer önümüzdeki üç ayda enflasyon yüzde 2,5 civarında gerçekleşirse, altı aylık enflasyon farkı yüzde 16-17 seviyelerine ulaşacak.

Memurlar toplu sözleşme artı enflasyon farkı alacak. Örneğin, son altı ayın enflasyonu yüzde 16 çıkarsa, daha önceki yüzde 10’luk zam düşüldüğünde memurlar yaklaşık yüzde 11 fark alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise enflasyon farklarını doğrudan alacak.

Merkez Bankası’nın faiz indirimine ilişkin tahminler de dile getirildi. Yüksek enflasyona rağmen, faiz indiriminin aralık ayında yapılabileceği düşünülüyor. Gelecek yıl ocak ayından itibaren faiz indirimlerinin başlaması bekleniyor. Ayrıca, mevduat faizlerinin yatırımcılara önemli kazanç sağladığı ifade edildi.

Memur ve memur emeklileri için 2025’in ilk yarısında yüzde 6, ikinci yarısında ise yüzde 5 zam yapılacak. Ancak, bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa, memurlar enflasyon farkı da alacak.

Exit mobile version