Ek MTV ödenmeyen araçlar satışa kapatılacak

Vergi borcunu ödemeyenler araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurtdışına çıkaramayacaklar. Bu durum, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesinin zorunlu olduğunu ve bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlerin bazı önemli işlemleri gerçekleştiremeyeceğini gösterir.

mtv habermeydan

Vergi borcu olmayan araçlar muayene yaptıramayacak. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulamasına ilişkin detaylar dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Araç sahipleri, 2023 yılında ödedikleri MTV tutarı kadar ek MTV ödemek zorunda kalacak. Ek MTV, kayıt ve tescil edilmiş tüm otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet ve diğer taşıtları kapsayacak şekilde düzenlendi. Ödeme, iki taksitte gerçekleştirilecek; ilk taksit ağustos ayında, ikinci taksit ise bu yılın kasım ayında ödenecek. Yıl sonuna kadar taşıt alacak olanlar ise ek MTV ile birlikte taşıta ait MTV’yi peşin ödemek zorunda kalacaklar.

Ek MTV mükellefiyetinde, 15 Temmuz 2023 tarihi temel alınacak. Düzenleme, 7456 sayılı yasa ile hayata geçirildi ve aynı tarihte yayımlandı. Ek MTV’yi ödeyecek olanlar, taşıtın sahibi olanlar ve 31 Aralık 2023 tarihine kadar ilk defa taşıt alacak olanlar olacak. Yasa yayımlandığı tarihte vergi dairesinde motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olanlar, ek MTV mükellefi olacaklar. Taşıtın satış veya devri sonrasında başka bir kişi adına kayıt ve tescil edilmesi, ek MTV mükellefini değiştirmeyecek.

2023 yılına ait MTV ödemeleri de devam ediyor. Taşıt sahipleri, MTV’nin ikinci taksitini temmuz ayının sonuna kadar ödemeleri gerekiyor. MTV borçları, İnteraktif Vergi Dairesi veya Dijital Ödeme Noktaları üzerinden kolayca ödenebiliyor.

Exit mobile version