E-ihracatta Avrupa’da tekstil, Orta Doğu’da kozmetik ürünler öne çıktı.
E-ihracatın hızla büyüdüğü Türkiye, tekstil, kozmetik, gıda, takı, mobilya gibi sektörlerde ön plana çıkıyor ve 2025’in e-ihracat odaklı bir dönüşüm yılı olacağı öngörülüyor. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada e-ticaretin sadece ticaret hacmini büyütmekle kalmayıp, aynı zamanda lojistik, ödeme sistemleri ve dijital pazarlama gibi alanlarda da yenilikçi bir dinamizm yarattığını ifade etti. Türkiye’nin coğrafi konumu, üretim gücü ve ticari bağları sayesinde e-ihracat pazarındaki gücünün arttığını belirten Çevikoğlu, 2025 yılı için hedeflerinin e-ihracat hacmini 10 milyar dolara çıkarmak olduğunu vurguladı.
Çevikoğlu, Türkiye’nin 100’den fazla ülkeye e-ihracat yaptığını belirterek, geleneksel ihracatta Avrupa’nın yanı sıra Orta Doğu, Amerika ve Asya Pasifik bölgelerinin de önemli pazarlar olduğuna değindi. E-ihracatta öne çıkan sektörlerin tekstil ve hazır giyim, kozmetik, gıda, takı ve aksesuarlar, mobilya ve ev dekorasyonu olduğunu söyleyen Çevikoğlu, her pazarın farklı tüketici alışkanlıkları gösterdiğini ve Türkiye’nin ürün çeşitliliği ve markalarını küresel çapta tanıtmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nın KOBİ’lere sağladığı teşviklerin Türkiye’nin e-ihracat potansiyelini artırmada kritik rol oynadığını belirtti.
Türkiye’nin e-ihracatındaki en avantajlı pazarlar arasında ise Amerika, Almanya, Fransa, Rusya, İngiltere, Romanya ve Çin öne çıkıyor. Üretilen ürüne göre hedef pazarların farklılık gösterdiğini belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) E-ticaret Meclis Üyesi Cenk Çiğdemli, tekstil, ev tekstili ve takı gibi ürünlerin e-ihracatın lider kalemleri olduğunu söyledi.