Dünyada fintek gelirleri üç kat daha hızlı artacak

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB), ödeme ve elektronik para sektörünün mevcut durumunu ve geleceğe dair öngörülerini içeren 2022-2023 Dönemi Sektör Raporu'nu açıkladı.

fintek gelirleri habermeydan

Dünyada fintek gelirleri üç kat daha hızlı artacak.

TÖDEB, raporun Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği Veri Transfer Sistemi (TVTS) aracılığıyla, TÖDEB üyesi ödeme ve elektronik para kuruluşlarından elde edilen veriler doğrultusunda hazırlandığını bildirdi. Rapor, 5 sektör oyuncusuyla yapılan derinlemesine görüşmeler ve 50 sektör temsilcisiyle gerçekleştirilen kantitatif analizler sonucu elde edilen bulguları da içeriyor. Bu değerlendirmeler, sektörün mevcut durumunu analiz ederken geleceğe dair beklentileri de ortaya koyuyor.

Raporun içeriğinde, ödeme ve elektronik para sektörünün, hızlı ve esnek çözümler sunma, dinamik bir yapıya sahip olma ve inovasyona verdiği önem gibi güçlü yönleri vurgulanıyor. Ancak yoğun rekabet, geleneksel bankacılığın yaygınlığı ve nitelikli insan gücü ihtiyacı gibi zayıf yönlerin de mevcut olduğu belirtiliyor. Fırsat alanları olarak dijital dönüşüm, geleneksel finans yöntemlerine alternatifler ve büyüme potansiyeli öne çıkıyor.

2023 yılı itibarıyla küresel fintek yatırımlarında bir gerileme yaşanmasına rağmen Türkiye’de fintek sektörüne yapılan toplam yatırımın 722 milyon dolara ulaştığı ifade ediliyor. Raporda, dünya genelinde fintek gelirlerinin, geleneksel bankacılığa kıyasla üç kat daha hızlı büyüyeceği öngörülüyor.

Rapor ayrıca, Türkiye’deki fintek sektörünün dijitalleşme sürecinin hızla devam edeceği, açık bankacılık ve dijital cüzdan çözümlerinin yaygınlaşacağı bilgisini veriyor. B2B fintek çözümlerinin artan önemi ve sınır ötesi ödemelerdeki ilerlemeler de dikkat çekiyor. Türkiye’de yaklaşık 700 fintek kuruluşunun bulunduğu ve ödeme dikeyinin 250’den fazla kuruluşla en büyük segmenti oluşturduğu kaydediliyor.

Sektördeki istihdamın yüzde 34 oranında artarak 5,953 kişiye ulaştığı, kadın çalışan oranının ise yüzde 41 olduğu belirtiliyor. Ödeme ve elektronik para sektörünün öz kaynakları, 2022 sonuna göre 2023 sonunda yüzde 157 artış gösterirken, dönem net karı da yüzde 66 artış kaydediyor. Ödeme fonları müşteri sayısının 12.8 milyona, elektronik para kullanıcı sayısının ise 15.8 milyona yükseldiği ifade ediliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan düzenlemelerin sektördeki kurumsal yapıyı güçlendirdiği ve yenilikçi iş modellerinin ekosisteme kazandırıldığı vurgulanıyor. TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, sektörün gelişimini veri odaklı ortaya koymanın, sektör oyuncularının pazarda doğru bir konumlandırma yapmasına ve yeni yatırımcıları sektöre çekmesine katkı sağladığını belirtiyor.

“Raporda sektörün gelişmesinde en etkili temel oyuncular sıralamasında regülatörlerden sonra TÖDEB’in yer alması da sağlıklı ve sürdürülebilir bir sektörel büyüme için üstlendiğimiz misyonun önemine işaret ediyor. Raporda hem sektörümüzün büyüme ivmesinin artarak devam ettiğini hem de ilerleyen dönemlerde de bu gelişim hızlanacağının beklendiğini görebiliyoruz.

Türkiye fintek sektörü, gerek iç pazardaki büyüme gerekse uluslararası arenadaki etkisiyle önümüzdeki dönemde de güçlü bir konumda olacak. Kamusal düzenlemeler ve sektördeki inovasyonlarla birlikte fintek ekosistemimiz dönüşmeye devam edecek. Sınır ötesi ödeme çözümlerinin artması ve dijital finansal çözümlerin yaygınlaşmasıyla Türkiye sadece kendi pazarında değil, küresel ölçekte de daha fazla söz sahibi olacak.”

Exit mobile version