BYD’den Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım!

Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı alan dünyanın önde gelen otomotiv markalarından BYD, LinkedIn üzerinden Manisa ve İstanbul'da açık olan pozisyonlar için personel ilanları yayımladı.

byd habermeydan

BYD’den Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım!

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olan Çinli BYD firması, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile temmuz ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde Türkiye’de yatırıma yönelik bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma kapsamında, BYD’nin Manisa’da yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik bir AR-GE merkezi kurması planlanıyor. 2026 yılı sonunda üretime başlaması hedeflenen bu tesisin, 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlaması öngörülüyor.

Ancak, Çin yönetiminin elektrikli otomobil üreticilerine teknolojilerinin ülke içinde kalması çağrısında bulunduğu yönündeki iddiaların ardından, Çin’den Türkiye’ye yapılacak yatırımların akıbeti merak konusu oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri ise AA’ya yaptıkları açıklamada, BYD ve Chery’nin Türkiye’deki fabrika yatırımları için yürütülen müzakerelerde herhangi bir aksaklık beklenmediğini belirttiler. Hem Türkiye’de hem de Avrupa’da yankı uyandıran bu yatırım planları sorunsuz bir şekilde devam ediyor.

AA muhabirinin BYD Avrupa’nın LinkedIn hesabından yaptığı derlemeye göre, BYD, Türkiye’de İstanbul ve Manisa için personel ilanları yayımladı. Manisa’da “işe alım uzmanı, İK yöneticisi, kıdemli danışman, iş sağlığı ve güvenliği mühendisi, bordro uzmanı” gibi pozisyonlar açılırken; İstanbul’da “yedek parça stok kontrol ve bayi destek uzmanı, mali kontrol ve raporlama uzmanı, satış sonrası değer zinciri sorumlusu, satış muhasebe uzmanı, kıdemli İK uzmanı/İK yöneticisi (Çince konuşan)” gibi pozisyonlar için ilanlar verildi.

BYD’nin Türkiye’deki 1 milyar dolarlık yatırım kararı, Türk otomotiv sanayisinde yeni bir dönemi başlatırken, bu yatırımın Türkiye’deki yatırım ortamını cazip hale getirerek diğer sektörlerde de farklı markalar için örnek teşkil etmesi bekleniyor. Çinli markalar, Türkiye’yi Avrupa’ya açılan bir kapı olarak değerlendiriyor ve bu doğrultuda eylem planlarını açıklamaya devam ediyor.

BYD’nin ardından Chery de Türkiye’de yatırıma en yakın adaylardan biri olarak öne çıkıyor. Chery’nin uzun süredir yatırım için fizibilite çalışmalarını sürdürdüğü ve kapsamlı görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Skywell, MG ve DFSK gibi diğer Çinli markalar da Türkiye’deki yatırımlarını genişletmek için çalışmalarını sürdürüyorlar.

Buna ek olarak, dünyanın en büyük lityum pil üreticilerinden Çinli Ganfeng Lithium, Türkiye’de 500 milyon dolarlık bir yatırım yapma amacıyla Yiğit Akü ile anlaşma imzalamış durumda.

Exit mobile version