Bir süredir ülke ekonomisinin gündemindeki en önemli konu, Borsa İstanbul üzerinden manipülasyon yapan piyasa dolandırıcılarının ortaya çıkışı oldu. Olayın ortaya çıkması sonrasında soruşturma başlatan emniyet güçleri; 8 kişiyi şüpheli olarak gözaltına almıştı. Adliyedeki işlemler ve emniyet sorgusunun ardından, bu kişilerden 5’inin tutuklandığı bilgisine ulaşıldı. Tutuklanmayan diğer 3 şüpheli ise, yurt dışına çıkış yasağı ve her hafta karakola imza verme şartıyla serbest bırakıldı. Hakim sorgusu ardından tutuklanan şüphelilerin, ilk dava görülene dek cezaevinde kalmalarına karar verildi.
Borsa manipülasyonu sebebiyle tutuklanan 5 ve tutuksuz yargılanacak 3 kişinin, soruşturma savcılığında belirtilen detaylar sonrasında adli durumu neticelendi. Savcılığın hakimliğe aktardığı yazıda; Borsa İstanbul Anonim Şirketi Banka Endeksi’ni oluşturan paylarda yüksek hacimli işlemler yaptıkları belirtildi. Vadeli işlem piyasalarında yapılan para hareketliliğinin art niyetli olmasının sebepleri de, savcılık yazısında detaylandırıldı. Fiyat yükseltici ve kendi kendine karşılıklı işlemler yapılarak oluşan pay piyasasını yapay hale getirdiği söylenen şüpheliler hakkında; bankacılık taleplerini manipüle etmeleri nedeniyle işlem yapıldığının altı çizildi.
Bankacılık sektörü paylarının yüksek talepli izlenimi yaratmasına yol açan borsa manipülatörlerinin, yoğun ve sürekli alım satımlarla piyasanın tamamını domine ettiği öğrenildi. Savcılık dosyasından ortaya çıkan bilgilerde, şüphelilerin pay fiyatlarının belirlenmesinde etkin roller oynadığı ve eş zamanlı olarak da vadeli bankacılık sisteminde uzun pozisyon alındığı aktarıldı. Bu dönemde borsa üzerindeki banka paylarında yükselmeler meydana geldiğini vurgulayan savcılık yazısı; beklentilerin karşılanamaması sebebiyle borsa sisteminin sarsıldığını da açıkladı.
Borsa İstanbul’un 5 Simsarı Tutuklandı!
Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nde verdikleri ifadelerin ardından tutuklanan borsa manipülatörlerinin isimleri de netleşti. Mehmet Akdere, Necip Kaan Karayal, Hakan Gençoğlu, Ahmet Can Teoman ve Barış Aşçıoğlu’nun bu suçu meydana getiren isimler olduğuna ulaşılırken; serbest kalan diğer 3 kişinin ismi ise henüz tam anlamıyla netleşmedi. Sermaye Piyasası Kanunu’nda yer alan “piyasa dolandırıcılığı” suçu sebebiyle tutuklanan manipülatörler; dosyaya dair ilk davanın görüleceği süreye kadar cezaevinde kalacaklar.
Borsa İstanbul yöneticileri ve Hazine ve Maliye Bakanlığı; yapılan manipülasyonla alakalı maddi tedariklerin edinilme sürecinin devam ettiğini belirtti. Banka hisseleri etrafında dalgalanmalar yaratan ve suni bir yükseklik elde edilmesine yol açan simsarların; dava süreciyle birlikte en ağır şekilde cezalandırılmaları için çabalarının devam edeceğine de açıklamalarında yer verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yatırımla alakalı böyle bir kriz yaşanmasını tasvip etmediği bilinirken; zarara uğrayan yatırımcılara da destekler sunulacağını açıklamıştı.
Borsa işlemlerinde örgütlü ve organize bir şekilde manipülasyon yapıldığı iddiaları, son birkaç ay içerisinde çokça konuşulmaktaydı. Usulsüzlük ve Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet gibi önemli suçların işlendiği tespit edildi ve soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın ilerleyen süreçlerinde usulsüzlüğe rastlanan işlemlerin tamamı sorgulandı. Kayıtlar neticesinde 10 şüpheliye ulaşan emniyet yetkilileri; İstanbul, Ankara, Muğla ve Balıkesir’de operasyonlar düzenledi. 10 şüpheliden 8’ini yakalayan yetkililer, iki kişinin de yurt dışında olduğunu teyit etti.