BofA’dan Türkiye için enflasyon tahmini

Bank of America (BofA), Türkiye ile ilgili yayınladığı raporda enflasyonun yavaşlayarak devam edeceğini ve yıl sonu enflasyon tahminlerinin ,3 seviyesinde olduğunu ifade etti.

bofa habermeydan

BofA’dan Türkiye için enflasyon tahmini…

BofA Türkiye ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, yayımladığı raporda Eylül ayı enflasyonunun tahminlerin üzerinde gerçekleştiğini, çekirdek enflasyonun ise istikrarlı bir seyir izlediğini belirtti.

Bloomberg HT’ye göre, BofA yıl sonu enflasyon tahminini %42,2’den %43,3’e yükseltti. Raporda, “Para politikası duruşundaki sıkılık ve bazı verilerde gözlemlenen yavaşlayan iç taleple birlikte enflasyonun son çeyrekte düşeceği konusunda temkinli bir iyimserlik taşıyoruz” ifadesi kullanıldı. Eylül ayı enflasyon verisinin temel senaryoları etkilemediği ve ilk faiz indiriminin Aralık ayında beklenildiği vurgulandı.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) alacağı kararların verilere bağlı olacağına dikkat çekildi. Enflasyonda yukarı yönlü sürpriz yaşanmadığı takdirde, Aralık ayında 200-250 baz puanlık bir faiz indirimi olabileceği öngörüldü. Eğer veriler hayal kırıklığı yaratırsa, ilk faiz indiriminin gelecek yılın ilk çeyreğinde gerçekleşebileceği ifade edildi.

Raporda, asgari ücretin yıl sonu enflasyon beklentisine yakın bir oranda artması halinde, ilk çeyrekte aylık enflasyonun geçici olarak hızlanabileceği belirtildi. Bu durumda, TCMB’nin küçük adımlarla indirimlere devam edebileceği düşünülerek, 2025 yılı sonu için politika faizi beklentisinin %30 olacağı kaydedildi.

Exit mobile version