Boeing işçileri greve devam ediyor

ABD merkezli küresel havacılık şirketi Boeing'in çalışanları, dört yıl içinde gerçekleştirilecek yüzde 35'lik maaş artışı teklifini reddederek grevlerine devam etme kararı aldı.

grev habermeydan

Boeing işçileri greve devam ediyor.

The Washington Post’un haberine göre, eylül ortalarında greve giden 30 binden fazla Boeing çalışanı, şirketin ve sendikanın uzlaştığı yüzde 35’lik zam teklifini reddetti. Dört yıl içinde yapılacak yüzde 35’lik maaş artışı, iyileştirilmiş sağlık ve emeklilik yardımları ile 7 bin dolarlık ikramiye teklifi, sendika içindeki oylamada çalışanların yüzde 64’ü tarafından kabul edilmedi. Çalışanlar, yüzde 40 maaş zammı ve emekli maaşı ödemelerinde eski sisteme geçiş talep ediyor.

Boeing çalışanları, 13 Eylül’de şirketin zam teklifini kabul etmeyerek greve gitme kararı almıştı. Şirket ile sendika arasında yapılan son görüşmede, işçilerin ücretlerine 4 yıl için yüzde 35’lik bir artış yapılması konusunda anlaşmaya varılmıştı. Ancak bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi, sendika içindeki oylamanın sonucuna bağlı.

Boeing’in 1995’teki 10 haftalık grevden bu yana en uzun grevi olan 2008’deki 8 haftalık grev, şirkete günde yaklaşık 100 milyon dolara mal olmuştu. Şirketin şu anki mali durumunun, 2008’de olduğundan çok daha kötü olduğu belirtiliyor. Boeing, “737 Max” tipi yolcu uçaklarının 2018’de Endonezya ve 2019’da Etiyopya’daki kazalarından bu yana toplamda 27 milyar dolar kaybetti. Ancak, şirketin gelirleri azalsa da borçları artsa da, 500 milyar dolardan fazla değer biçilen büyük bir sipariş birikimi olduğu vurgulanıyor.

Exit mobile version