Beyaz altının hasat zamanı yaklaşıyor

Denizli, Türkiye'de beyaz altın olarak bilinen pamuk üretiminde ülke genelinde 8. sırada yer alıyor. Şu anda hasat sona yaklaşıyor. Bu yıl, kentin çeşitli bölgelerinde önceki yıla göre daha fazla pamuk elde edilmesi, üreticiler ve alıcılar arasında memnuniyet yaratıyor.

pamuk habermeydan

Beyaz altının hasat zamanı yaklaşıyor.

Sarayköy ilçesi, Denizli’nin önemli pamuk üretim bölgelerinden biri ve 67 bin dekarlık alanda ekilen pamukların yüzde 90’ı hasat edildi. Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, hasat öncesinde üreticilerle bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulundu. Bu alanda pamuk üretimi gerçekleştiren Hasan Adalı, geçmiş yıllarda elle yapılan hasadın teknolojinin ilerlemesiyle makinalarla yapılmaya başladığını ve modern tarım tekniklerinin kullanımıyla işçilik ve zaman açısından büyük tasarruf sağladıklarını dile getirdi.

Türkiye’nin Ege, Güneydoğu Anadolu, Çukurova ve Batı Akdeniz bölgeleri, pamuk üretimi için uygun ekolojik koşullara sahip. Denizli’de üretilen Ege pamukları kalite standartları açısından yüksek kabul edilir ve tekstil sektöründe tercih edilir. Kentte pamuk üretimi özellikle Sarayköy, Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde yoğunlaşmış durumda. Son yıllarda ortalama 100 bin dekarlık bir üretim alanı bulunurken, bu sezon üretim alanı 123 bin 595 dekara çıktı.

2023 üretim sezonunda hasadın devam ettiğini belirten İl Müdürü Şakir Çınar, “2022 yılında Sarayköy, Pamukkale ve Merkezefendi İlçelerimizde 123 bin 595 dekar alanda 61 bin 932 ton pamuk elde ettik. Makinalı hasat işlemleri devam etmekte hasat yapılan parsellere göre ortalama verim 428,6 kilogram olup Türkiye’de pamuk üretiminde Denizli 8. sırada yer almaktadır” dedi.

Exit mobile version