BES ile EYT’lilere ikinci emeklilik imkanı

BES ile EYT'lilere çifte emeklilik olanağı sağlanıyor.

eyt bes habermeydan

BES ile EYT’lilere ikinci emeklilik imkanı sağlanıyor.

Bankalar ve özel emeklilik şirketleri erken emeklilik (EYT) hak sahiplerine hem promosyon bonusları hem de kredi desteği sunmak için yarışıyorlar. Özel emeklilik şirketleri, EYT emeklilerine, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) programına geçmeleri için kampanyalar başlatmış durumda. Rapora göre, birçok EYT emeklisi zaten programa kaydoldu. Bankalar tarafından sunulan tek seferlik emekli maaşı bonusları çekici olsa da, BES sistemi birçok açıdan EYT emeklileri için avantajlıdır. Ancak başvuru sürecindeki gecikmeler nedeniyle, 3 Mart’ta başvuranlar bile henüz tahsis numaralarını alamadılar.

EYT emeklileri için, BES programı bankaların promosyon bonuslarından çok daha avantajlıdır. Yüksek tasarruf getirisi ve her ay yatırılan tutar için devletin %30 katkısı gibi bilinen özelliklerinin yanı sıra, erken emeklilik planlayanlar için çekici bir teklifi vardır. EYT aracılığıyla emekli olanların ortalama yaşı 48’dir ve bazıları 45-46 yaşlarındadır. Son yasal düzenleme olmasaydı, ilk işe başlama tarihlerine bağlı olarak 56-58 yaşlarında emekli olmak zorunda kalacaklardı. Şimdi 8-10 yıl daha erken emekli olabiliyorlar. BES programı, en az on yıl boyunca sisteme dahil kalarak 56 yaşında emekli olanların kişisel tasarruflarının yanı sıra hükümet katkıları da alabileceklerini belirtmektedir. Bu da, EYT aracılığıyla emekli olan 46 yaşındaki bir kişinin BES’e katılması halinde 10 yıl sonra 56 yaşında emekli olabileceği anlamına gelir.

Buna alternatif olarak, EYT aracılığıyla emekli olan 48 yaşındaki bir kişi BES’in yardımıyla 58 yaşında emekli olabilir. Bu durumda, iki emeklilik planı olacak; birincisi hükümetten, ikincisi BES’ten. Bu nedenle, ilk kez emekli olduktan sonra bile, EYT emeklileri BES aracılığıyla hem aylık emekli maaşı ödemeleri hem de tek seferlik ödemeler almaya devam edebilirler. Bu da aylık gelirlerinde bir artışa neden olur.

Exit mobile version