Benzin ve motorine bu kez ÖTV zammı yolda

Temmuz ayı başında benzin ve motorin fiyatlarına otomatik olarak uygulanacak olan ÖTV zammıyla ilgili olarak, benzinin litre başına 2,47 TL, motorinin ise litre başına 2,32 TL zam bekleniyor. Geçen yıl hükümet, akaryakıt fiyatlarına altı aylık periyotlarla ÖTV zammı yapma kararı almıştı.

benzin motorin habermeydan

Benzin ve motorine bu kez ÖTV zammı yolda…

Temmuz ayı başında, akaryakıt fiyatlarına büyük bir zam daha gelmesi bekleniyor. Geçen yıl Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarına 5 TL artış yapılmış ve bu tutarların altı ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artışı oranında güncellenmesi kararlaştırılmıştı.

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı %17,87 olarak gerçekleşti. Haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da belirlenecek. İlk beş ayda ÜFE aylık ortalama %3,35 arttı. Eğer haziran ayında da artış olursa, altı aylık ÜFE artış oranı %21,82’ye ulaşacak.

Bu durumda ÜFE artış oranı benzinde maktu ÖTV tutarını 2,06 TL, motorinde ise 1,93 TL artıracak. Geçen sene KDV oranının %20’ye çıkarılmasıyla birlikte, toplam vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde ise 2,32 TL olacak.

Şu anda maktu ÖTV tutarları bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde ise 8,86 TL seviyelerinde bulunuyor. Bu verilere göre, temmuz ayı başında akaryakıt fiyatlarına beklenen zammın etkileri açıkça ortaya çıkacak.

Exit mobile version