Bedelli Askerlik 150 Bin Lira Mı Oluyor?

Son yapılan maaş zamlarıyla birlikte, bedelli askerlik fiyatının da 150 bin TL civarına geleceği konuşuluyor.

bedelli 1

Dün yapılan açıklamayla birlikte, asgari ücrette 8 bin 500 TL rakamı kabul edilmiş oldu. Yapılan zammın yaklaşık yüzde 50’den fazla olması; birçok sektörde de kendisini göstermeye başladı. Bu sektörlerden birinin de, askerlik olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Askerlik görevini profesyonel olarak icra eden asteğmenlerin maaşlarına da, tıpkı asgari ücrette olduğu gibi yüzde 50-55 civarında zam yapılması bekleniyor. Bu durumun ise, yasanın belirttiği ücret baremi sebebiyle bedelli askerlik yapacakları da etkileyeceği konuşuluyor.

Uzun bir süredir sistematik hale getirilen bedelli askerlik; koşulları sağlayan tüm askerler için verilebilen bir hizmet olmuştu. Ancak son dönemde zam gelmesi ihtimalinin korkusuyla; birçok asker adayının aynı anda bedelliye başvurduğu görüldü. Bir sonraki dönem için zam ihtimalinden korkan vatandaşlar, bu korkularında haklı çıktılar. Çünkü yasa gereği 6 asteğmen maaşına tekabül eden bedelli askerlik ücreti; yapılan asgari ücret zamlarından dolaylı olarak etkilenmiş olacak. Son dönemde 80 bin TL’ye bedelli askerlik görevini icra eden vatandaşlar; zamlar sonrasında 150 bin TL civarında bir ücret ödemek durumunda kalabilir.

Asteğmen maaşlarının alacağı zam henüz netleşmedi. Ancak asgari ücretle entegre gitmesi kesin görünen sistemde; dolaylı olarak bedelli askerlik talep edenler de bu zamma maruz kalacak. Ekonomik sıkıntıların artması sebebiyle bedelli askerlik başvurularının düştüğü gözlemlenmişti. Ancak son dönemde bedellinin zamlanma ihtimalinden korkan vatandaşlar; tüm zorlukları göze aldı ve başvurularını yaptı. Bu durum da, bu yıl başvuranların celp sistemlerini doğrudan etkileyebilir. Asgari ücret zammıyla başlaması beklenen zorlu süreç; 2022’de başvuranlara da olumsuz yansıyabilir.

Bedelli Askerlikte Kura Yöntemi Gelebilir!

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bedelli askerlik kontenjanının 120 ile 140 bin arasında değiştiği biliniyor. Son dönemde başvuran vatandaşlarla birlikte, Ocak ayında açıklanacak dağıtım sayısının çok daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Bu durum da, birçok asker adayının bedelli askerlik yapma hakkına erişememe ihtimalini ortaya çıkardı. Kontenjan fazlası verilmesi halinde; kabul edilen uygulama gereği, geri kalan nüfusun kısa dönem askerlik yapacağı ve TSK’ya ödediği parayı geri alacağı biliniyor. Ancak bu süre zarfında bedelli askerlik hakkı yanan vatandaşlar, gündelik iş hayatlarından kopma ihtimaliyle karşı karşıya kalabilir.

2022 içerisinde başvuranların sıkıntılı bir süreç yaşayacağı öngörülse de; bir yandan da 2023’teki bedelli askerlik ücretlerini ödememe şansları da mevcut. 150 bin TL civarına gelmesi beklenen askerlik ücretleri; vatandaşların ekonomik olarak derin bir çıkmaza girmesine de yol açabilir.

Bakaya ve yoklama kaçakları için belirlenen cezai işlem bedelleri de artırılacak. Bakaya kalan veya yoklama kaçağı olan vatandaşların ödediği günlük fark bedelleri de, yeni zamlarla birlikte önemli ölçüde zamlanacak. Bedelli veya kısa dönem askerlik yapmayan vatandaşlar; bu süreçte de ekonomik sıkıntılar yaşayabilir.

Exit mobile version