Bakanlık ve FAO işbirliğiyle ekolojik tarım projesi

Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen 7,2 milyon dolarlık ekolojik tarım projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle hayata geçirildi. Bu proje, Bolu ilini pilot bölge olarak seçti.

ekolojik tarim habermeydan

Bakanlık ve FAO işbirliğiyle ekolojik tarım projesi gerçekleştiriliyor.

FAO ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürütülen “Ekosistem Odaklı Gıda Üretiminin Teşvik Edilmesi Yoluyla Agroekolojik (Ekolojik Tarım) Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi” projesi, Bolu ilinde uygulanmaya başladı. Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen 7,2 milyon dolarlık ekolojik tarım projesi, bölgenin toprak yapısına uygun tohumlar ve yöntemlerle sürdürülebilir tarımı teşvik etmeyi ve sağlıklı, erişilebilir gıda üretimini hedefliyor.

Projenin ilk aşaması olan saha çalışmaları öncesinde Bolu’da bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriya Ar, il müdürlüğü çalışanları, FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, Tarla Bitkileri Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Hümeyra Yaman ve enstitü uzmanları bir araya geldi. FAO ekibi, projenin amaçlarını ve beklenen sonuçları sundu ve uygulamalar ile demonstrasyonlar hakkında görüşmeler yapıldı.

Proje, yaklaşık 50 bin dekarlık bir alanı kapsayarak çevre dostu ekolojik tarım yöntemlerini kullanarak sağlıklı gıda üretimi kapasitesini artırmayı ve gıda güvencesini sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, Bolu’da geliştirilecek agroekolojik üretim modeli, Orta Asya ülkeleri ile deneyimlerin paylaşılabileceği bir örnek oluşturmayı hedefliyor. Saha ziyaretlerinde, toprak analiz sonuçlarına dayalı olarak uygun bitki türleri ve çeşitleri için belirlenen alanlar ve ekim bölgeleri konusunda değerlendirmeler yapıldı.

Proje, sürdürülebilir tarım ilkelerini Bolu’da yaygınlaştırmayı hedefleyerek ekosistem odaklı gıda üretim modelini geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, küçük ölçekli tarımsal işletmelerin güçlendirilmesi, ekolojik tarım üretim yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve yerel tarım ürünlerinin desteklenmesi gibi hedeflere odaklanıyor. Projeyi, entegre ve kapsamlı bir agroekolojik yönetim stratejisi oluşturarak çevre, doğa, iklim değişikliği ve tarım uygulamalarının etkileşimini dikkate alan bütünleşik bir yaklaşımın hayata geçirilmesini teşvik etmek amacıyla gerçekleştiriliyor.

Exit mobile version