Bakan Yumaklı: Geçen yıl 1,3 milyon denetimde 1,4 milyar lira ceza uygulandı

Bakan Yumaklı, geçen yıl 1,3 milyondan fazla denetim gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda ilgililere 1,4 milyar lira idari para cezası uyguladıklarını açıkladı.

denetim1 habermeydan

Bakan Yumaklı: Geçen yıl 1,3 milyon denetimde 1,4 milyar lira ceza uygulandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlığa bağlı Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı’nı ziyaret ederek, incelemede bulundu. Laboratuvarda et ürünlerinden zeytinyağına kadar çeşitli gıdaların analizinin yapılarak güvenilirliğinin test edildiği bilgisini veren Yumaklı, Türkiye’de 41’i kamu, 102’si özel toplam 143 laboratuvarın olduğunu söyledi.

Vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşması için denetimlere hız kesmeden devam edeceklerini vurgulayan Bakan Yumaklı, geçen yıl 1,3 milyondan fazla denetim gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda ilgililere 1,4 milyar lira idari para cezası uyguladıklarını dile getirdi.

Yumaklı, halk sağlığını tehdit eden gıdalarla ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunduklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“2024’te 610 dosya için suç duyurusunda bulunduk. Bizim buradaki amacımız ceza kesmek değil, vatandaşımızın gönül rahatlığıyla gıda ürünlerini tüketebileceği ortamı oluşturmak. Geçtiğimiz yıl taklit-tağşiş uygulamasıyla vatandaşımızın denetim sonuçlarını şeffaf şekilde takip edebilmeleri amacıyla internet sitemiz üzerinden anlık olarak sonuçları yayınlamaya başlamıştık. Bu konuda vatandaşlarımızdan olumlu geri dönüşler aldık. Buradan tekrar ifade etmek istiyorum, en iyi gıda denetçisi vatandaşımızın kendisidir.”

Restoran, market veya kafeterya gibi gıda ürünlerinin satıldığı yerlerde geçen yıl karekod uygulaması başlattıklarını hatırlatan Yumaklı, bunu “Tarım Cebimde” uygulaması üzerinden son derece basit ve kullanışlı şekilde vatandaşın görebilmesini sağladıklarını vurguladı.

Bakan Yumaklı, “Gıda ürünlerinin satıldığı veya tüketildiği yerlerde karekod uygulamasını zorunlu hale getireceğiz. Buralara giden vatandaşlarımız karekod vasıtasıyla söz konusu yerin en son ne zaman denetlendiğini görebilecek. Sağlıklı ve güvenilir gıda haktır. Taahhüt ettiği gereklilikleri yerine getirmeyen işletmelere bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da herhangi bir toleransımız olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, pestisit konusunda da yanlış bilgilerin yayıldığına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Öncelikle burada eli öpülesi çiftçilerin suçlandığını görüyoruz. Elbette uygulamada hata yapanlar olabilir ancak bunların oransal büyüklüğü bizlerin hassasiyetiyle doğru orantılı değil. Çok küçük veya toplam üretim içinde büyük payı yok. Bizim hassasiyetimiz bunları tamamen azaltmak. Pestisit yani zirai ilaç kalıntısını, üretilen veya tüketilen ürünlerde belli oranın altına düşürmekle ilgili çabalarımızın üreticileri suçlamakla ilgili bir yöne gittiğini görüyoruz. Bunun doğru olmadığını, bunu hiçbir şekilde kabul etmediğimizi belirtmek istiyorum.”

Pestisit konusunda AB ile tam uyumlu olduklarını vurgulayan Yumaklı, bu kapsamda 223 maddenin yasaklandığı bilgisini verdi.

 

Exit mobile version