Bakan Yumaklı açıkaldı! Zirai dondan zarar gören çiftçilere destek verilecek

Bakan Yumaklı, zirai don olaylarının ardından yapılan hasar tespit çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Zirai don2 habermeydan

Bakan Yumaklı açıkaldı! Zirai dondan zarar gören çiftçilere destek verilecek.

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme Toplantısı ve ardından gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yumaklı, zirai don sonrası yapılan ilk tespitlerde hububat ve baklagillerin büyük zarar görmediğini belirtti. Sigortalı çiftçilere hızlı ödeme yapılacağını, kaydı olan üreticilere ise destek sağlanacağını açıkladı.

Zirai don olaylarının özellikle meyve üretiminde bazı bölgelerde etkili olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, 34 ilde 16 farklı meyve çeşidinde zararın görüldüğünü söyledi. “Kayısı, üzüm, kiraz, armut, elma, ayva, limon, badem, fındık, ceviz, nektarin, şeftali, portakal, mandalina, erik ve fıstık” ürünlerinde yüzde 10 ile yüzde 60 arasında değişen oranlarda etki tespit edildiğini belirten Yumaklı, fiziki şartlara bağlı olarak net hasar verilerinin sahada yapılan ölçümlerle belirleneceğini vurguladı.

Sigortalı Çiftçilere Destek

Zarar gören üreticilere sağlanacak destekler konusunda da açıklamalarda bulunan Yumaklı, şunları kaydetti:

“Hububat, baklagil, yağlı tohumlar gibi stratejik ürünler çok etkilenmedi, özellikle bunun altını çizmek istiyorum. Elbette tarım sigortası olanların hasar tespitinden sonra paraları hemen verilecek. Geri kalanlar için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olup da herhangi bir sigortası olmayanlarla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı’mız açıkladı. Zarar gören mahsulün üretimi için şu ana kadarki harcaması, hasarı oranında karşılanacak. Böylece üretimin sürdürülebilirliği sağlanmış olacak.”

Fındıkta verim düşüşü bölgesel, üretimde genel artış var

Fındık üretimindeki verim kaybına ilişkin değerlendirmede bulunan Yumaklı, “Türkiye genelinde fındık üretimi son 10 yılda yüzde 10 arttı. Ancak DOKAP bölgesinde coğrafi şartlar nedeniyle verimde düşüş yaşanıyor. Bu durumun aflatoksinle ilgisi yok. Yaşlanan bahçelerin yenilenmesi süreci devam ediyor” dedi.

Yumaklı’nın verdiği verilere göre, 2020 yılında 665 bin ton olan fındık üretimi, 2024 itibarıyla 717 bin tona yükselirken, fındık ihracat geliri 1,9 milyar dolardan 2,6 milyar dolara çıktı.

Exit mobile version